Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 11 Year Old for Tensu Spirits Boutique, A Firkin Original 2023, Marsala cask #SC6AB, 30 bts
Kleur: vol goud
ABV: 48.9%

Haribo²

Nog niet zo gek lang geleden proefde ik mijn eerste release van de Firkin Whisky Company. Dat was een Coal Ila 2010 op een Marsala-vat (nummer SC21), gebotteld op 48.9%. Krijg ik afgelopen weekend toch wel een ander sample in de handen gedrukt door mijn gabber Benny J van een Coal Ila van hetzelfde bedrijf, zustervat SC6AB, eveneens een Marsala-vat, waarvan er slechts 30 flessen werden afgevuld – op exact hetzelfde ABV! – voor de whiskyshop Tensu uit Houthalen-Helchteren. Ik ga er dan ook van uit dat die erg op elkaar zullen gelijken. En dat betekent dat we weer een vloeibaar feestje gaan beleven.

Ja, dit is weer snoeperig zoet en bijzonder mooi. Het verschil zit ‘m voornamelijk in het feit dat hier de sappige abrikozen en Haribo-beertjes domineren en het typische karakter van Caol Ila pas in tweede instantie tevoorschijn komt. Denk wit fruit en citrus, zachte turf en een subtiel zilt randje. In die optiek is het Haribo in het kwadraat.

De body is prima en de malt een uitstekende tweestrijd tussen (erg!) zoet en (erg!) brak. Appels versus zeebries, abrikozen versus zout, honing versus woodsmoke. En wat gaat dat mooi hand in hand. Erg aantrekkelijk, hoewel ik me kan voorstellen dat sommige liefhebbers van het huis deze iets te zoet zullen vinden. Het Marsala-vat was alleszins dominant.

En in de finish, kan ik dat zeker volgen. Die blijft wat mij betreft iets te zoet en verdoezeld nu toch net iets te fel het distilleerderijkarakter. Neemt niet weg dat dit erg lekker blijft.

Ja, het is duidelijk een eeneiige tweeling, hoor. Lekker spul. Mooie selectie van zaakvoerder Wim. Dankjewel, Benny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).