Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Caol Ila 11 Year Old A Firkin Original

Tasting Notes Posted on 20/12/2023 16:30

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 11 Year Old for Tensu Spirits Boutique, A Firkin Original 2023, Marsala cask #SC6AB, 30 bts
Kleur: vol goud
ABV: 48.9%

Haribo²

Nog niet zo gek lang geleden proefde ik mijn eerste release van de Firkin Whisky Company. Dat was een Coal Ila 2010 op een Marsala-vat (nummer SC21), gebotteld op 48.9%. Krijg ik afgelopen weekend toch wel een ander sample in de handen gedrukt door mijn gabber Benny J van een Coal Ila van hetzelfde bedrijf, zustervat SC6AB, eveneens een Marsala-vat, waarvan er slechts 30 flessen werden afgevuld – op exact hetzelfde ABV! – voor de whiskyshop Tensu uit Houthalen-Helchteren. Ik ga er dan ook van uit dat die erg op elkaar zullen gelijken. En dat betekent dat we weer een vloeibaar feestje gaan beleven.

Ja, dit is weer snoeperig zoet en bijzonder mooi. Het verschil zit ‘m voornamelijk in het feit dat hier de sappige abrikozen en Haribo-beertjes domineren en het typische karakter van Caol Ila pas in tweede instantie tevoorschijn komt. Denk wit fruit en citrus, zachte turf en een subtiel zilt randje. In die optiek is het Haribo in het kwadraat.

De body is prima en de malt een uitstekende tweestrijd tussen (erg!) zoet en (erg!) brak. Appels versus zeebries, abrikozen versus zout, honing versus woodsmoke. En wat gaat dat mooi hand in hand. Erg aantrekkelijk, hoewel ik me kan voorstellen dat sommige liefhebbers van het huis deze iets te zoet zullen vinden. Het Marsala-vat was alleszins dominant.

En in de finish, kan ik dat zeker volgen. Die blijft wat mij betreft iets te zoet en verdoezeld nu toch net iets te fel het distilleerderijkarakter. Neemt niet weg dat dit erg lekker blijft.

Ja, het is duidelijk een eeneiige tweeling, hoor. Lekker spul. Mooie selectie van zaakvoerder Wim. Dankjewel, Benny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Islay Single Malt 13 Year Old 2009 ‘Aila Col’ The Whisky Jury

Tasting Notes Posted on 20/12/2023 06:30

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Islay Single Malt 13 Year Old 2009/2022 ‘Aila Col’ The Whisky Jury, Refill Hogshead Twj-Islay-2009-2, 338 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 56.3%

Regenachtige dag op Islay

In september 2023 organiseerde ik een heuse The Whisky Jury tasting, waarin we maar liefst 8 flesjes van deze gerenommeerde Belgisch bottelaar op een rijtje zetten. Eentje daarvan was deze Aila Col, een Islay Single Malt van 13 jaar oud, gestookt en te slapen gelegd in 2009 en gebotteld in 2022. Nou, het spreekt vanzelf dat dit een Caol Ila is. En hoewel eerder geproefd, stel ik vast dat er nog geen tasting notes gepubliceerd werden op het blog. Dat kan niet, hé… Even rechtzetten.

Een klassieke neus vol maritieme elementen, rotsen in de branding en zachte turf, perfect gebalanceerd met jonge appeltjes en citroensap. Een zachte toets van teer en olie. Een regenachtige dag op Islay. Dit is gewoonweg heerlijk.

Oh, oh, oh… stevig, romig, flink wat vanille en prachtige maritieme toetsen die je transporteren naar het magische eiland aan de westkust van Schotland. Eenvoudig doch mooi gekruid met peper en zout, terwijl de citrustoetsen de overhand nemen. Precies wat ik van Caol Ila verwacht.

De afdronk is lang, intens en perfectly peaty (lees: niet dominerend). Het witte fruit en de kruiden gaan met de aandacht lopen.

Een extreem cleane en erg mooie Caol Ila. Uitstekend!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).