Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Islay Single Malt 13 Year Old 2009/2022 ‘Aila Col’ The Whisky Jury, Refill Hogshead Twj-Islay-2009-2, 338 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 56.3%

Regenachtige dag op Islay

In september 2023 organiseerde ik een heuse The Whisky Jury tasting, waarin we maar liefst 8 flesjes van deze gerenommeerde Belgisch bottelaar op een rijtje zetten. Eentje daarvan was deze Aila Col, een Islay Single Malt van 13 jaar oud, gestookt en te slapen gelegd in 2009 en gebotteld in 2022. Nou, het spreekt vanzelf dat dit een Caol Ila is. En hoewel eerder geproefd, stel ik vast dat er nog geen tasting notes gepubliceerd werden op het blog. Dat kan niet, hé… Even rechtzetten.

Een klassieke neus vol maritieme elementen, rotsen in de branding en zachte turf, perfect gebalanceerd met jonge appeltjes en citroensap. Een zachte toets van teer en olie. Een regenachtige dag op Islay. Dit is gewoonweg heerlijk.

Oh, oh, oh… stevig, romig, flink wat vanille en prachtige maritieme toetsen die je transporteren naar het magische eiland aan de westkust van Schotland. Eenvoudig doch mooi gekruid met peper en zout, terwijl de citrustoetsen de overhand nemen. Precies wat ik van Caol Ila verwacht.

De afdronk is lang, intens en perfectly peaty (lees: niet dominerend). Het witte fruit en de kruiden gaan met de aandacht lopen.

Een extreem cleane en erg mooie Caol Ila. Uitstekend!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).