Distilleerderij: Glen Spey
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Spey 10 Year Old 2013/2023, IN2Spirit, PX quarter cask #802769B, 167 bts
Kleur: amber
ABV: 53.2%

Fel

Enkele maanden geleden lanceerde Belgisch bottelaar IN2Spirit hun 7e en 8e release tegelijkertijd. Immers, het ging om een Siamese tweeling, namelijk een 10-jarige Glen Spey waarvan het vat werd verdeeld over twee types sherryvaten: Amontillado en PX. Laat ons die eens head-to-head zetten, eindigend met de malt die in het PX vat werd gefinisht.

Typisch zoete neus op kersen, rozijntjes, pruimpjes en kruidnagel, maar ook pomme d’amour en toetsen die je met een bourbonvat associeert zoals karamel en vanille. Best of both worlds? Wel, ja en neen. Fijn dat de Glen Spey herkenbaar is en toetsen van beide types vaten meeheeft, maar anderzijds bekruipt mij het gevoel van vis noch vlees. Dat gezegd zijnde, is dit wel een erg aangename neus en een pak toegankelijker dan zijn Amontillado broertje.

Mooi olieachtig en lekker kruidig zoet op donker fruit, kruidnagel, peper en kandijsiroop. Maar ook bij deze jongeling komt de tannine vrij snel opzetten, die voor een bittere toets zorgt als van kastanjes of walnoten. Hij maakt je mond na twee slokken helemaal droog.

De afdronk is lang, kruidig en droog, maar wel aangenaam.

Deze is een pak makkelijker en toegankelijker, maar nog steeds geen whisky voor beginners, als u mij begrijpt. I mean that in the nicest possible way. Ik kan me hier wel een dubbele van uitschenken en me aan een goeie film zetten met deze malt, maar denk dat velen deze nog te fel zullen vinden daarvoor. Zo’n 87 EUR, net als zijn broertje.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).