Distilleerderij: Glenglassaugh
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glenglassaugh 12 Year Old, OB 2023, Bourbon, Sherry & Red Wine
Kleur: amber
ABV: 45.0%

Rode Wijn

Met de lancering van de nieuwe core-range in de zomer van 2023 – met de Sandend, Portsoy en de 12 Year Old – werden de malts van Glenglassaugh ook in een nieuw jasje gestoken. Niet alleen erg mooi om naar te kijken, maar blijkbaar ook tot 30% minder glas. En er is geen doos of koker voorzien. Kwestie van hun duit in het zakje te doen qua sustainability. Oh, voor ik het vergeet: de nieuwe tagline luidt ‘Coastal Single Malt Scotch Whisky’. Zo, laten we nu maar snel die nieuwe malt mét leeftijdsaanduiding gaan proeven. En wat een verademing dat deze niet op het klassieke minimum van 40% gebotteld werd.

De neus is enerzijds zoet met vijgen, bessen en (veel) abrikozen, maar vertoont anderzijds ook een vreemd, maar aangenaam umami kantje. Gepofte kastanjes, verbrijzelde hazelnoten en gekonfijte banaan. Een zacht zeebriesje op de achtergrond en nog iets van walnoten. Lekker, zonder groots te zijn.

Licht olieachtig en onmiddellijk zoetzuur. Zoet van het rode fruit, flink wat karamel en vanille en nu ook weer die hazelnoten; zuur van de wijn, agrums en iets van kruiden. Gezouten kararmel, pruimtabak, koffiegruis en kersensap. Ook hier verschijnt midpalate een mooie, zilte toets.

De afdronk is middellang met op noten en Mon Chérie bonbons.

Het rode wijnvat heeft zijn stempel gedrukt, zonder te gaan domineren. Wederom knap werk van Rachel Barrie, wiens handtekening netjes op het label prijkt. Een 12-jarige malt voor zo’n 70 EUR? Da’s een prima prijs voor wat je krijgt.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-11-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).