Distilleerderij: Glengoyne
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glengoyne 16 Year Old 2007/2023, Asta Morris, Sherry cask #AM124, 249 bts
Kleur: vol goud
ABV: 52.5%

Asta Morris Strikes Again!

Toen ik deze fles Glengoyne voor het eerst zag, was ik wat verrast met het mooie label. Niet dat ik verrast ben dat Zotte Bert Bruyneel mooie labels op zijn flessen plakt, maar het is weer een totaal nieuw design. Het staat me wel erg aan en in dit geval complementeert het de kleur van de whisky ook heel mooi. Het betreft een 16-jarige Glengoyne die 16 lange jaren doorbracht op een sherryvat. Dat transporteert me wel terug naar de trip die maakte naar deze distilleerderij in… 2011. Shit, is dat al zo lang geleden? En deze whisky werd nog eens vier jaar eerder gestookt. Enfin, aan de slag!

Bijzonder aromatische neus op gekonfijt fruit, Turks Fruit, Haribo-beertjes en hard candy. De sherry heeft zeker zijn stempel gedrukt, maar heeft het DNA van de mooie spirit compleet intact gelaten. Wat crème brulée op de achtergrond, karamel op de voorgrond. Erg, erg aantrekkelijk!

Ha! Daar gaat ie weer. Al het moois van de neus keert weer, maar wordt dan mooi omfloerst door wat ik niet anders kan omschrijven dan herfstbladeren! Typisch Bert Bruyneel. Ook op smaak heeft hij een bijna speels snoeperig kantje. En dan naar het einde toe verschijnt er een perfect bittertje waardoor de balans van deze Glengoyne erg mooi wordt. Ik ben fan.

De afdronk is warm en vriendelijk gekruid en duurt lekker lang.

Bijzonder gezellige en lekkere Glengoyne, hoor. Vooral voor die prijs. Asta Morris Strikes Again! Ze zouden er een film van kunnen maken, maar ja… wie kennen wie die Bert kan spelen? Dat kan alleen Bert… (Sorry, Bert, ik ben gewoon een beetje jaloers dat ik dit vat niet ontdekt heb).

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).