Distilleerderij: Glengoyne
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glengoyne 15 Year Old 2007/2022, Italian Car Series #8, Hogshead, 153 bottles
Kleur: zonlicht
ABV: 47.9%

Alfa Romeo

Toen ik de tasting notes van de Blair Athol in de Italian Car Series schreef, viel me op dat het reeds nummer 9 in de reeks was en ik vond in mijn archieven slechts 7 eerder geproefde releases, goed wetende dat ik ze allemaal heb/had. Nummer 8 ontbrak dus, gebotteld in zomer 2022. Het sample zat ergens achteraan verstopt in mijn sampledoos. Laat ik deze dan ook maar gauw – met een jaartje vertraging – aan de lippen zetten. Op het label prijkt de Alfa Romeo RL uit 1923 met Ugo Sivocci achter het stuur.

Frisse, verleidelijk neus op vanille, honing en boterbloemetjes, maar ook toetsen van ananas in eigen na en weelderig groen gras gevuld met paarse en gele bloemen. Ik wordt zo terug getransporteerd naar de tuin met het watervalletje achter de distilleerderij! Aangenaam.

De body is prima. Zoet op wit fruit en vanille. Honing alweer. Verrassend eenvoudig, maar laat u niet weerhouden door die eenvoud. Less is more, in dit geval. Citrus treedt bij, alsook wat gember en witte peper.

Betrekkelijk lange, zoete en zacht gekruide finish die me naar een tweede slok doet verlangen, wat altijd goed nieuws is.

Een heldere, toegankelijke, frisse lentewhisky, als u het mij vraagt.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).