Distilleerderij: Isle of Arran
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Arran 16 Year Old 2006/2023, The Postcards From Arran Series – 1st Edition, First fill ex-bourbon barrel 2006/136, 230 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 54.7%

Helder

Op het Spirits in the Sky festival proefde ik een excellente Arran 22 Year Old geselecteerd door organisator The Nectar, maar ik likte de laatste druppels nog uit het glas toen Jan Vissers mij zijn nieuwste release onder de neus drukte: de eerste editie van een nieuwe reeks voor zijn shop uit Zammel – of all places! – die naar de naam The Postcards from Arran luistert (en, ja, bij de fles hoort een postkaart). Of ik die ook eens niet wilde proeven. Nou, met plezier, Jan!

Heldere, frisse doch licht romige neus op banaan, perzik, ananas, kruisbessen en een hint van kokosnoot. Na enkele ogenblikken ademen komt daar nog mango en een toets van appelsien aan te pas. Uitnodigend fruitbommetje.

Mooi olieachtig. Prima sterkte! Sappig op een hele cocktail van vruchten met een pittig pepertje in de mix, lekker helder en toegankelijk. Een toets van anijs en wat amandelen houden zich schuil tussen al het sappige fruit, waar nu ook flink wat peer aan de pas komt. Houdt mooi het midden tussen Europees en tropisch fruit. Erg mooi!

De finish is lekker lang, zoet, fruitig en zacht gepeperd. Zindert goed na.

Heerlijke Arran die het ongetwijfeld erg goed zal doen bij een gebak of fruitdessert. Of gewoon puur van genieten, natuurlijk. En het goeie nieuws? Er komen ongetwijfeld nog postkaarten uit Arran aan. Ah, ja, als dit de 1st Edition is…! Laat maar komen, Jan!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).