Distilleerderij: Stokhove
Regio: België
Fles: Crazy Joe, spirit
Kleur: koper
ABV: ca. 63%

Heavy

Ondertussen is ook de whisky met de naam Crazy Joe op de markt verschenen (op een ABV van 56.5%, maar ik ben er van overtuigd dat wat in mijn glas zit een pak hoger in alcohol is), maar ik proef nog een sample dat nog geen whisky genoemd mag worden, want gedistilleerd op 13/06/2019 en van het vat gehaald op 12/05/2022, dus precies een maand en één dag te jong. Het verschil met de Big Joe is het type vat. Deze keer gaat het om rijping op een ‘Virgin French heavy burned oak’ (tegenover medium voor de Big Joe).

Een karrenvracht aan licht verbrande karamel en smeuïge honing komt mijn neus tegemoet. Ook hier is er van fruit amper sprake. Des te meer donkere toetsen van moutsuikers, verbrand hout en kastanjes. Het verschil met zijn broertje is relatief klein, eerlijk gezegd, afgezien van een bijtende kruidigheid. Laat ik er wat water aan toevoegen… Stukken beter! Al het voorgaande keert weer, maar nu ook een mooie toets van gekonfijte abrikozen en wat rozijntjes.

Mondvullend en onmiddellijk ruw en pikant. Ja, deze doet toch een beetje pijn, moet ik bekennen. Droog, moutig en met licht bittere toetsen van tannine en walnoten. Hier moet water bij. Nu wordt hij een pak interessanter en biedt donkerzoete en ietwat fruitige toetsen toe. Hij kan zijn jonge leeftijd nog steeds niet loochenen (dat hoeft ook niet, wat mij betreft), maar wordt op z’n minst al drinkbaar tot zelfs lekker, zij het zonder enige twijfel erg jong en ongepolijst.

Onverdund is de afdronk lang, pikant en in alle eerlijkheid wat onaangenaam. Met een goeie scheut water veranderd dat in (nog steeds) lang, kruidig en aangenaam zoet, maar een tikkeltje droog.

Ook hier is nog flink wat verbetering mogelijk, lijkt me, maar verdund is dat al best drinkbaar, hoor. Toch maar in de gaten houden, die jongens van Stokhove. Bedankt, Pat!

PS. De eerste release van Crazy Joe single malt, in een oplage van 95 flesjes van 50cl met een kostprijsplaatje van 85 EUR (!), is ondertussen al overal uitverkocht.

Geproefd door Mark Dermul op 30-09-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)