Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Spirit: Stokhove Crazy Joe

Tasting Notes Posted on 14/11/2023 16:30

Distilleerderij: Stokhove
Regio: België
Fles: Crazy Joe, spirit
Kleur: koper
ABV: ca. 63%

Heavy

Ondertussen is ook de whisky met de naam Crazy Joe op de markt verschenen (op een ABV van 56.5%, maar ik ben er van overtuigd dat wat in mijn glas zit een pak hoger in alcohol is), maar ik proef nog een sample dat nog geen whisky genoemd mag worden, want gedistilleerd op 13/06/2019 en van het vat gehaald op 12/05/2022, dus precies een maand en één dag te jong. Het verschil met de Big Joe is het type vat. Deze keer gaat het om rijping op een ‘Virgin French heavy burned oak’ (tegenover medium voor de Big Joe).

Een karrenvracht aan licht verbrande karamel en smeuïge honing komt mijn neus tegemoet. Ook hier is er van fruit amper sprake. Des te meer donkere toetsen van moutsuikers, verbrand hout en kastanjes. Het verschil met zijn broertje is relatief klein, eerlijk gezegd, afgezien van een bijtende kruidigheid. Laat ik er wat water aan toevoegen… Stukken beter! Al het voorgaande keert weer, maar nu ook een mooie toets van gekonfijte abrikozen en wat rozijntjes.

Mondvullend en onmiddellijk ruw en pikant. Ja, deze doet toch een beetje pijn, moet ik bekennen. Droog, moutig en met licht bittere toetsen van tannine en walnoten. Hier moet water bij. Nu wordt hij een pak interessanter en biedt donkerzoete en ietwat fruitige toetsen toe. Hij kan zijn jonge leeftijd nog steeds niet loochenen (dat hoeft ook niet, wat mij betreft), maar wordt op z’n minst al drinkbaar tot zelfs lekker, zij het zonder enige twijfel erg jong en ongepolijst.

Onverdund is de afdronk lang, pikant en in alle eerlijkheid wat onaangenaam. Met een goeie scheut water veranderd dat in (nog steeds) lang, kruidig en aangenaam zoet, maar een tikkeltje droog.

Ook hier is nog flink wat verbetering mogelijk, lijkt me, maar verdund is dat al best drinkbaar, hoor. Toch maar in de gaten houden, die jongens van Stokhove. Bedankt, Pat!

PS. De eerste release van Crazy Joe single malt, in een oplage van 95 flesjes van 50cl met een kostprijsplaatje van 85 EUR (!), is ondertussen al overal uitverkocht.

Geproefd door Mark Dermul op 30-09-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Stokhove Big Joe 3 Year Old

Tasting Notes Posted on 14/11/2023 06:30

Distilleerderij: Stokhove
Regio: België
Fles: Big Joe 3 Year Old
Kleur: amber
ABV: 46.5%

Medium

Okay, we hebben nu alle biertjes van Brouwerij Stokhove geproefd, maar zoals gezegd zijn de heren ondertussen aan het distilleren gegaan. Wat we proeven is de eerste single malt, die de naam Big Joe meekreeg en eind 2022 op de markt verscheen in flesjes van 50cl. Blijkbaar rijpte deze op wat ze zelf omschrijven als ‘Virgin French medium burned oak’.

Donkere neus op verbrand hout, kastanjes en wat rubber. Duidelijk jong en nog weinig esters ontwikkeld. Ietwat ruw.

De body is alvast veelbelovend. Mondvullend. Opnieuw relatief weinig fruitigheid, hoewel er al wat toetsen van karamel en honing ontwikkelen. Maar ook op smaak is de malt best ruw en onderontwikkeld te noemen. Anderzijds ontwaar ik geen enkele off-note, dus dat zit wel goed en beloofd voor de toekomst (op voorwaarde dat ze wat vaten aan de kant hebben gelegd, natuurlijk – maar daar ga ik wel van uit). Ik krijg wel flink wat tannine en kruidigheid.

In de middellange afdronk krijg ik mijn eerste toetsen van karamel en zelfs wat origine chocolade. Leuk!

Hier is duidelijk nog wat geduld nodig, maar het feit dat deze mij nu al veelbelovend overkomt is best wel een pluim op de hoed van de heren bij Stokhove. Ik kijk alvast uit naar het vervolg. Bedankt, Pat!

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-09-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)