Distilleerderij: Stokhove
Regio: België
Fles: Big Joe 3 Year Old
Kleur: amber
ABV: 46.5%

Medium

Okay, we hebben nu alle biertjes van Brouwerij Stokhove geproefd, maar zoals gezegd zijn de heren ondertussen aan het distilleren gegaan. Wat we proeven is de eerste single malt, die de naam Big Joe meekreeg en eind 2022 op de markt verscheen in flesjes van 50cl. Blijkbaar rijpte deze op wat ze zelf omschrijven als ‘Virgin French medium burned oak’.

Donkere neus op verbrand hout, kastanjes en wat rubber. Duidelijk jong en nog weinig esters ontwikkeld. Ietwat ruw.

De body is alvast veelbelovend. Mondvullend. Opnieuw relatief weinig fruitigheid, hoewel er al wat toetsen van karamel en honing ontwikkelen. Maar ook op smaak is de malt best ruw en onderontwikkeld te noemen. Anderzijds ontwaar ik geen enkele off-note, dus dat zit wel goed en beloofd voor de toekomst (op voorwaarde dat ze wat vaten aan de kant hebben gelegd, natuurlijk – maar daar ga ik wel van uit). Ik krijg wel flink wat tannine en kruidigheid.

In de middellange afdronk krijg ik mijn eerste toetsen van karamel en zelfs wat origine chocolade. Leuk!

Hier is duidelijk nog wat geduld nodig, maar het feit dat deze mij nu al veelbelovend overkomt is best wel een pluim op de hoed van de heren bij Stokhove. Ik kijk alvast uit naar het vervolg. Bedankt, Pat!

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-09-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)