Brouwerij: Stokhove
Regio: België
Fles: Stokhove Chateau-ferme Les Abys Brunette de Beth, 330ml
Kleur: bruin
ABV: 9%

Roest

De Chateau-ferme Les Abys is een prachtige kasteel-boerderij in Beth, nabij Our in Wallonië. Omgetoverd tot een gite waar je met maximaal 15 personen kan verblijven, lijkt het wel een perfecte plek om je volgende vakantie door te brengen. En geen nood: ze hebben hun eigen bier (nou, ja, ten tijde van schrijven bleek deze bruine ale al niet meer in productie, maar misschien staan er nog wat flesjes in de kelder van het kasteel – er werd immers maar 1.000 liter van gebrouwen op 1 september 2021). Hij schenkt een roestbruin met een beige kraag met kleine bellen die relatief snel gaan liggen.

En die roest zit niet alleen in de kleur, op de neus krijg ik het ook. Daarnaast toetsen van chocolade en rood fruit.

Op smaak wordt hij een tikkeltje zoetzuur zoals ik vroeger ook al ervoer met oude Engelse Pale Ales. Je moet er voor zijn. Ik vind het net iets moeilijker om dit lekker te vinden, eerlijk gezegd. Net niet zoet genoeg voor een bruine en een tikkeltje te zuur.

De finish is middellang en zoetzuur.

Ik kan me voorstellen dat dit wel goed gaat met een kaasplankje, maar op een zomers terras (zoals ik ‘m proef) is het geen hoogvlieger. Dankjewel, Pat!

Geproefd door Mark Dermul op 18-08-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)