Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Stokhove Waardamse Dubbel

Tasting Notes Posted on 10/11/2023 16:30

Brouwerij: Stokhove
Regio: België
Fles: Stokhove Waardamse Dubbel, 330ml
Kleur: bruin
ABV: 7%

Aardbeien en Frambozen

De Waardamse Dubbel is bruin biertje van de craft-brewery Stokhove uit het West-Vlaamse Waardamme. Na de gesmaakte tripel en blond was ik hier wel erg benieuwd naar, want ik hou wel van een bruintje. Volgens de website – op het moment van schrijven – wordt deze zelfs niet eens meer gemaakt. Hij schenkt bruin met een beige kraag die onmiddellijk gaat liggen. Aan de slag.

Ja, precies wat ik van een bruintje op de neus verwacht. Donkerzoet op al even donker fruit met zoete mout en wat kandijsuiker. Heerlijke neus.

Op smaak vertaalt het zich eerder naar rood fruit – aardbeien en frambozen, echt waar – wat eerder onverwacht maar verre van onaangenaam is. Hij komt lichter over dan verwacht, maar wederom: het is geen straf. Enige nadeel, gaat iets vlotter binnen dan zou mogen, moet ik bekennen.

De finish is middellang met donkerzoete toetsen en wat perensiroop op het sterfbed.

Wat jammer dat deze niet meer verkrijgbaar is. Dankjewel, Pat!

Geproefd door Mark Dermul op 18-08-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Bier: Stokhove Chateau-ferme Les Abys

Tasting Notes Posted on 10/11/2023 06:30

Brouwerij: Stokhove
Regio: België
Fles: Stokhove Chateau-ferme Les Abys Brunette de Beth, 330ml
Kleur: bruin
ABV: 9%

Roest

De Chateau-ferme Les Abys is een prachtige kasteel-boerderij in Beth, nabij Our in Wallonië. Omgetoverd tot een gite waar je met maximaal 15 personen kan verblijven, lijkt het wel een perfecte plek om je volgende vakantie door te brengen. En geen nood: ze hebben hun eigen bier (nou, ja, ten tijde van schrijven bleek deze bruine ale al niet meer in productie, maar misschien staan er nog wat flesjes in de kelder van het kasteel – er werd immers maar 1.000 liter van gebrouwen op 1 september 2021). Hij schenkt een roestbruin met een beige kraag met kleine bellen die relatief snel gaan liggen.

En die roest zit niet alleen in de kleur, op de neus krijg ik het ook. Daarnaast toetsen van chocolade en rood fruit.

Op smaak wordt hij een tikkeltje zoetzuur zoals ik vroeger ook al ervoer met oude Engelse Pale Ales. Je moet er voor zijn. Ik vind het net iets moeilijker om dit lekker te vinden, eerlijk gezegd. Net niet zoet genoeg voor een bruine en een tikkeltje te zuur.

De finish is middellang en zoetzuur.

Ik kan me voorstellen dat dit wel goed gaat met een kaasplankje, maar op een zomers terras (zoals ik ‘m proef) is het geen hoogvlieger. Dankjewel, Pat!

Geproefd door Mark Dermul op 18-08-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)