Brouwerij: FoxTown
Regio: België
Fles: FoxTown Cuvée Renard, Wisky Barrel Aged Brut Beer, 75cl, 816 bts
Kleur: goudblond
ABV: 8.3%

Vossenfeest!

Helaba, wat krijgen we nu? De jongens en meisjes van het onvolprezen FoxTown komen met een Brut Beer op de markt! Cuvée Renard, hoe toepasselijk! Ze hebben hun bekende (en door mij zeer geliefde InnerFox Tripel) te slapen gelegd op vier verschillende whiskyvaten (Girvan 1991, Tormore 1990, Glen Ord 2014 en Benrinnes 2014) gedurende 16 maanden en hem dan gebotteld in juli 2023. Dan volgde de methode van ontgisten en klaren om er deze Brut Beer van te maken. Hij werd gedegorgeerd, zoals dat heet, in september 2023 door het Brasschaatse Dame Jeanne. Er zijn gelukkig iets meer dan 800 flessen beschikbaar. Dat zal nodig zijn, met de feestdagen voor de boeg. Na het lezen van onderstaande zal u snappen waarom! Hij schenkt een prachtig goudkleurig – net als champagne – met een mooie, mousserende kraag die relatief snel gaat liggen. Prachtige carbonatie (ik schonk hem dan ook in een champagneglas, zoals het hoort).

Op de neus is hij zo fris als champagne, maar met onmiskenbare toetsen van de whisky. Geel en donker fruit gaan hier hand in hand. Perzik en zelfs iets van kersen verschijnen, maar worden snel vervangen door fris fruitige pompelmoes en appeltjes.

Oh, ja, een mooi samenkomen van zure, bittere en zoete toetsen (in die volgorde), waardoor dit een bijzonder smakelijk aperitiefje wordt. En fris parelend op de tong, wat het bovendien een erg feestelijk karakter geeft.

Dit Brut Beer heeft een finish! Jawel, hij blijft lekker plakken en laat de whiskytoetsen nog een keertje schitteren in de vorm van donkerzoet fruit.

Leg die fles champagne maar gauw terug in de kelder voor een andere gelegenheid en vul je koelkast aan voor de feestdagen met dit Brut Beer, want het is een fantastisch alternatief. Een echt feest. Een Vossenfeest! En niet eens 20 EUR voor een flesje? Dringend bijbestellen… er komen immers flink wat feestdagen aan, toch?

Geproefd door Mark Dermul op 21-10-2023