Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: FoxTown Cuvée Renard

Tasting Notes Posted on 25/10/2023 16:30

Brouwerij: FoxTown
Regio: België
Fles: FoxTown Cuvée Renard, Wisky Barrel Aged Brut Beer, 75cl, 816 bts
Kleur: goudblond
ABV: 8.3%

Vossenfeest!

Helaba, wat krijgen we nu? De jongens en meisjes van het onvolprezen FoxTown komen met een Brut Beer op de markt! Cuvée Renard, hoe toepasselijk! Ze hebben hun bekende (en door mij zeer geliefde InnerFox Tripel) te slapen gelegd op vier verschillende whiskyvaten (Girvan 1991, Tormore 1990, Glen Ord 2014 en Benrinnes 2014) gedurende 16 maanden en hem dan gebotteld in juli 2023. Dan volgde de methode van ontgisten en klaren om er deze Brut Beer van te maken. Hij werd gedegorgeerd, zoals dat heet, in september 2023 door het Brasschaatse Dame Jeanne. Er zijn gelukkig iets meer dan 800 flessen beschikbaar. Dat zal nodig zijn, met de feestdagen voor de boeg. Na het lezen van onderstaande zal u snappen waarom! Hij schenkt een prachtig goudkleurig – net als champagne – met een mooie, mousserende kraag die relatief snel gaat liggen. Prachtige carbonatie (ik schonk hem dan ook in een champagneglas, zoals het hoort).

Op de neus is hij zo fris als champagne, maar met onmiskenbare toetsen van de whisky. Geel en donker fruit gaan hier hand in hand. Perzik en zelfs iets van kersen verschijnen, maar worden snel vervangen door fris fruitige pompelmoes en appeltjes.

Oh, ja, een mooi samenkomen van zure, bittere en zoete toetsen (in die volgorde), waardoor dit een bijzonder smakelijk aperitiefje wordt. En fris parelend op de tong, wat het bovendien een erg feestelijk karakter geeft.

Dit Brut Beer heeft een finish! Jawel, hij blijft lekker plakken en laat de whiskytoetsen nog een keertje schitteren in de vorm van donkerzoet fruit.

Leg die fles champagne maar gauw terug in de kelder voor een andere gelegenheid en vul je koelkast aan voor de feestdagen met dit Brut Beer, want het is een fantastisch alternatief. Een echt feest. Een Vossenfeest! En niet eens 20 EUR voor een flesje? Dringend bijbestellen… er komen immers flink wat feestdagen aan, toch?

Geproefd door Mark Dermul op 21-10-2023



Bier: Nevel Fruits of Labour

Tasting Notes Posted on 25/10/2023 06:30

Brouwerij: Nevel
Regio: Nederland
Fles: Nevel Fruits of Labour – perzik en abrikoos, Batch No 1, Catawiki Exclusive, 75cl, 174 bts
Kleur: blond
ABV: 6.1%

Persici et Persici

Ik hou wel van een wild & sour ale en heb al flink wat van deze brouwerij uit Nijmegen geproefd. Maar dit is wel erg speciaal, want Nevel bottelde dit single barrel van hun bier speciaal voor Catawiki, het veilingplatform waar ik als parttime expert aan de slag ben voor zowel de whisky- als de bierveilingen (uiteraard samen met een heleboel toffe collega’s). Dit is Batch No 1, wat zoveel betekent als… er komen er nog. En da’s maar goed ook, want dit is erg lekker spul. Fijne, elegante en delicate bubbels met een witte kraag van kleine belletjes die relatief lang overeind blijft. Dat ziet er fris en monter uit.

Op de frisse, zoetzure neus krijg ik wat exotisch fruit met overduidelijke toetsen van – hoe kan het ook anders? – perzik en abrikoos. Dat wordt mooi aangevuld met iets van amandelschaafsel en mango.

Op smaak valt vooral de balans op tussen het zoete en het zure. Perzik en abrikoos op kop, gevolgd door wat appelazijn, gekonfijte kumquats en iets van orange wijn (wat niets met appelsienen te maken heeft, nota bene).

De afdronk is hemels. Zoet versus zuur versus zoet, als u begrijpt wat ik bedoel. En ja, de drang naar de volgende slok is onmiskenbaar.

Zalig bier en bij het beste van wat ik al proefde van Nevel (dit is toch al de 27e botteling die ik proef, dus ik mag spreken, toch). Over de titel hebben we lang gedebatteerd en de beslissing is uiteindelijk gevallen op ‘Fruits of Labour’. Mijn voorstel werd niet weerhouden. Persici et Persici vond ik wel mooi. Da’s immers perzik en abrikoos in het Latijn. Ik vond dat iets hebben. Soit.

Geproefd door Mark Dermul op 12-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).