Brouwerij: Nevel
Regio: Nederland
Fles: Nevel Fruits of Labour – perzik en abrikoos, Batch No 1, Catawiki Exclusive, 75cl, 174 bts
Kleur: blond
ABV: 6.1%

Persici et Persici

Ik hou wel van een wild & sour ale en heb al flink wat van deze brouwerij uit Nijmegen geproefd. Maar dit is wel erg speciaal, want Nevel bottelde dit single barrel van hun bier speciaal voor Catawiki, het veilingplatform waar ik als parttime expert aan de slag ben voor zowel de whisky- als de bierveilingen (uiteraard samen met een heleboel toffe collega’s). Dit is Batch No 1, wat zoveel betekent als… er komen er nog. En da’s maar goed ook, want dit is erg lekker spul. Fijne, elegante en delicate bubbels met een witte kraag van kleine belletjes die relatief lang overeind blijft. Dat ziet er fris en monter uit.

Op de frisse, zoetzure neus krijg ik wat exotisch fruit met overduidelijke toetsen van – hoe kan het ook anders? – perzik en abrikoos. Dat wordt mooi aangevuld met iets van amandelschaafsel en mango.

Op smaak valt vooral de balans op tussen het zoete en het zure. Perzik en abrikoos op kop, gevolgd door wat appelazijn, gekonfijte kumquats en iets van orange wijn (wat niets met appelsienen te maken heeft, nota bene).

De afdronk is hemels. Zoet versus zuur versus zoet, als u begrijpt wat ik bedoel. En ja, de drang naar de volgende slok is onmiskenbaar.

Zalig bier en bij het beste van wat ik al proefde van Nevel (dit is toch al de 27e botteling die ik proef, dus ik mag spreken, toch). Over de titel hebben we lang gedebatteerd en de beslissing is uiteindelijk gevallen op ‘Fruits of Labour’. Mijn voorstel werd niet weerhouden. Persici et Persici vond ik wel mooi. Da’s immers perzik en abrikoos in het Latijn. Ik vond dat iets hebben. Soit.

Geproefd door Mark Dermul op 12-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).