Distilleerderij: Lindores Abbey
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Lindores 3 Year Old 2019/2023 Private Cask for Malt Squared, b. 2023, Sherry Firkin #594, 65 bts
Kleur: mahonie
ABV: 59.9%

Sherry Firkin

Ik werd enkele maanden geleden twee samples van Lindores in de hand gedrukt door mijn buddy Manny met de vraag om ze te proeven. Het blijkt te gaan om twee vaten – een bourbon en sherry firkin – voor de Nederlandse bottelaar Malt Squared. Nou, dat is het soort opdracht naar mijn hart, want Lindores is één van die nieuwe distilleerderijen waar ik wel van hou, dus zet ik deze twee vaatjes met plezier even head-to-head. Laten we eindigen met het sherry firkin, die bijna zo donker is als koffie. Een firkin is overigens een vat van zo’n 70 liter.

De neus is relatief lactisch, als u begrijpt wat ik bedoel. Ik lijk wel te ruiken aan een glas met aardbeienyoghurt. Daarnaast wat kersen en ander sappig rood fruit, een druppeltje kandijsiroop en enkele kastanjes. Cuberdons en helemaal achteraan een toets van paxarette. Laat het glas tien minuten staan alvorens opnieuw je neus er in te stoppen en je zou zweren dat je aan een glas porto ruikt. Met een beetje water krijgt deze malt plots een erg snoeperig kantje.

Goeie body en prima sterkte. Aangenaam zoet op rood fruit en zoetzure kruiden, maar wel flink pikant. Net iets teveel van het goede als u het mij vraagt. Misschien brengt water soelaas. Dat zorgt voor een flinke verzachting (is dat een woord?) en zet de fruitigheid – vooral rood fruit – mooi in de kijker.

Zonder te verdunnen is de afdronk wat scherp, zelfs bijtend. Maar met water wordt dat een aangenaam zoete, lange en zacht kruidige afdronk op rood fruit.

Deze is aangenaam op voorwaarde dat je er wat water aan toevoegt.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).