Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 25 Year Old 1997, OB 2023, 200th Anniversary Limited Edition, Oloroso Sherry Cask #10491, 573 bts
Kleur: mahonie
ABV: 55.1%

Gefeliciteerd!

Op zaterdag 2 september 2023 was ik één van de genodigden op het festival bij Auchentoshan ter ere van hun 200-jarige bestaan. De deuren van de distilleerderij stonden wagenwijd open, terwijl rondom de distilleerderij en tussen de warehouses foodtrucks en cocktailstands waren neergepoot. Vlak voor de distilleerderij stond een groot podium waar lokale artiesten het beste van zich lieten horen. Het was een groots feest! Maar de kers op de taart was natuurlijk de speciale limited edition die je enkel op dat moment te pakken kon krijgen (hoewel ik meen dat ze nog niet alle 573 weg zijn, dus als je in de nabije toekomst naar Glasgow trekt en even binnenwipt in hun shop, kan je misschien nog een fles wegkapen… al kost ze wel 400 pond). Op 9 juni 1997 werd een groot oloroso sherryvat – een puncheon – te slapen gelegd en speciaal voor de gelegenheid gebotteld als 25-jarige malt. Op vatsterkte, dat spreekt.

Heerlijk donkerzoete en gelaagde neus op zachte sultanas, pruimen en kersen met wat appelsienzeste en hazelnoten. De oloroso is overduidelijk en geeft de malt een rijk aroma. Je merkt op de neus al dat dit een flink kruidige Toshan is geworden.

Uitstekend! Succulent en rijk op zwarte bessen, donkere chocolade met Morello-kersen, appelsienen, gezouten boter en cacao. Verbazingwekkend genoeg zelfs niets van tannine, zo zacht en fruitig is deze malt. Erg volmondig en bijna romig. Een heuse krachtpatser.

De finish is lang en uitstekend. Kruidig en fruitig, romig en rond.

Het hoeft niet te verbazen dat voor deze speciale gelegenheid zo’n mooi vat werd uitgekozen, natuurlijk. En ook al is de prijs wat aan de hoge kant, hij is elke cent waard! Ik ben vereerd dat ik er bij was en dat ik de fles heb kunnen scoren.

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-09-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).