Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Auchentoshan 25 Year Old 1997 ‘200th Anniversary Limited Edition’

Tasting Notes Posted on 07/09/2023 18:30

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 25 Year Old 1997, OB 2023, 200th Anniversary Limited Edition, Oloroso Sherry Cask #10491, 573 bts
Kleur: mahonie
ABV: 55.1%

Gefeliciteerd!

Op zaterdag 2 september 2023 was ik één van de genodigden op het festival bij Auchentoshan ter ere van hun 200-jarige bestaan. De deuren van de distilleerderij stonden wagenwijd open, terwijl rondom de distilleerderij en tussen de warehouses foodtrucks en cocktailstands waren neergepoot. Vlak voor de distilleerderij stond een groot podium waar lokale artiesten het beste van zich lieten horen. Het was een groots feest! Maar de kers op de taart was natuurlijk de speciale limited edition die je enkel op dat moment te pakken kon krijgen (hoewel ik meen dat ze nog niet alle 573 weg zijn, dus als je in de nabije toekomst naar Glasgow trekt en even binnenwipt in hun shop, kan je misschien nog een fles wegkapen… al kost ze wel 400 pond). Op 9 juni 1997 werd een groot oloroso sherryvat – een puncheon – te slapen gelegd en speciaal voor de gelegenheid gebotteld als 25-jarige malt. Op vatsterkte, dat spreekt.

Heerlijk donkerzoete en gelaagde neus op zachte sultanas, pruimen en kersen met wat appelsienzeste en hazelnoten. De oloroso is overduidelijk en geeft de malt een rijk aroma. Je merkt op de neus al dat dit een flink kruidige Toshan is geworden.

Uitstekend! Succulent en rijk op zwarte bessen, donkere chocolade met Morello-kersen, appelsienen, gezouten boter en cacao. Verbazingwekkend genoeg zelfs niets van tannine, zo zacht en fruitig is deze malt. Erg volmondig en bijna romig. Een heuse krachtpatser.

De finish is lang en uitstekend. Kruidig en fruitig, romig en rond.

Het hoeft niet te verbazen dat voor deze speciale gelegenheid zo’n mooi vat werd uitgekozen, natuurlijk. En ook al is de prijs wat aan de hoge kant, hij is elke cent waard! Ik ben vereerd dat ik er bij was en dat ik de fles heb kunnen scoren.

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-09-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Mark’s Whisky Ramblings 500: Auchentoshan’s 200th Anniversary Festival & more…

Mark's Whisky Ramblings Posted on 07/09/2023 06:39

U weet ongetwijfeld dat ik bekend sta als de Toshan Man, grote liefhebber en verzamelaar van de Lowland triple distilled malt Auchentoshan, opgericht in 1823. Op 3 september 2023 vierde Auchentoshan haar 200-jarige bestaan op de distilleerderij met cocktails, foodtrucks, lokale musikanten, single malt (doh!) en – de kers op de taart – de release van een speciale 25 Year Old voor de gelegenheid. Het spreekt voor zich dat ik daarbij was… dit is mijn verslag. En het is geen toeval dat dit Rambling 500 is! Oh, voordat we het vergeten… ik bezocht ook de Glenkinchie Distillery, de Clydeside Distillery, de Port of Leith Distillery en de Johnnie Walker Experience.