Bottelaar: John Walker & Sons
Regio: Schotland
Fles: Johnnie Walker Red Label, b. 1972, 26 2/3 Flo Ozs
Kleur: oud goud
ABV: 70 proof

Minder Grain

De Red Label van Johnnie Walker wordt door menig whiskyliefhebber – mezelf incluis – verguisd. En terecht. Maar tot mijn plezier heb ik ook al het genoegen gehad enkele oudere releases te proeven van deze blend – die nog steeds de best verkopende whisky ter wereld is, nota bene. Zo proefde ik al Red Label uit de jaren ’50 en ’60 en die vielen mij erg goed mee. Deze keer zit een botteling uit 1972 in het glas. Ik ben eens benieuwd.

Dju, het eerste wat ik ruik zijn sneakers. OBE, dus. Even laten ademen. Na een tiental minuten krijg ik een stoofpotje van overrijp fruit, vanille en iets van bruine suiker, maar ook oude, stoffige boeken en pruimenlikeur. Nog eens vijf minuten later krijg ik nog wat thee en pompelmoes. Wordt steeds beter, maar nooit top.

De aanzet is wat waterachtig, maar naarmate hij in de mond vertoeft, lijkt hij aan gewicht te winnen. Floraal – bijna over de top – met flink wat gedroogde appelsienen, jelly beans met een mooie, zachte toets van turf die je in de huidige versie nog amper terug vind. Vanaf de tweede slok komt daar ook nog iets van fudge en koude koffie aan te pas. Dit begint zelfs stilaan aangenaam te worden… wie had dat gedacht?

Van een finish is hier amper sprake, hoewel ik toch wat turfrook detecteer op het sterfbed.

Een pak minder zoet dan de huidige release. Hier zit volgens mij veel minder grain in, waardoor hij  een pak aangenamer overkomt. Maar hij kan niet tippen aan release uit de ‘50s en ‘60s.

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-05-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).