Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cinoco Masterclass: Whisky Exotic

Tasting Notes Posted on 18/09/2023 21:17

Op maandag 18 september had ik de eer om deze leuke Masterclass als spreker bij te wonen. Ze denken wellicht bij Cinoco dat ik iets van whisky ken. Het was overigens niet de eerste keer dat Cinoco zo’n leuke masterclass organiseerde rond ‘exotische whisky’ en dat vind ik best prettig. Want niet enkele het Schotse goud blinkt, zo zal wederom blijken.

Ceremoniemeester Chris Lauriers verwelkomde om 20u de proevers en introduceerde de sprekers, i.e. Bob Minnekeer en ondergetekende. Ik beken dat ik er wat verfomfaaid bij zat, want u moet weten dat ik diezelfde ochtend pas teruggekeerd was van een intenste week in New York City en op de terugvlucht had ik geen oog dicht gedaan. Ik was op het moment dat de tasting van start ging bijgevolg al 26 uur wakker (of wat daar voor moet doorgaan)!

Maar dat heeft me er niet van kunnen weerhouden te genieten van deze drams. Hieronder mijn, weliswaar beperkte, tasting notes.

Yushan Signature Bourbon Cask – 46%

Yushan is een malt van de Nantou Distilleerederij op Taiwan – die eerder malts uitbracht onder de naam Omar. Twee jaar geleden proefden we samen met Cinoco de Signature Sherry Cask (die me erg aanstond), maar vandaag is het dus de beurt aan de Bourbon Cask. Zoete mout, vanille, boter, wit fruit en kokosnoot gehuld in witte chocolade. Lekker fris. Wat een aangename verrassing op de neus. In de mond blijkt hij romig op wit fruit en kokosnoot maar ook yuzu met een hint van gember en nootmuskaat. Zoete, aangename afdronk.

Tomintoul 16 Year Old 2004 Sauternes Cask Finish – 46%

Tomintoul omschrijft zichzelf als The Gentle Dram. Tomintoul is een jonge (°1964) en minder bekende distilleerderij die stilletjes aan timmert aan de weg. Hoewel ze nog steeds het overgrote deel van haar productie voor de blends van Whyte & Mackay levert, bottelen ze ook single malt. Hun 16-jarige is een eerlijke en erg betaalbare single malt. Maar in 2004 werden een aantal Sauternes vaten te slapen gelegd en op 16-jarige leeftijd afgevuld. Eens benieuwd wat die zoete dessertwijn met de spirit aangevangen heeft… Op de neus is de dessertwijn onmiddellijk merkbaar en het doet hem goed! Floraal met flink wat honing, pannacota, lichtjes drogend. Goeie body, wederom lekker zoet(zuur) en zacht drogend. Perensiroop, limoensap en zelfs wat kersen. Afdronk is middellang met een zacht pepertje. Mooie allemansvriend.

Sakuarao Single Malt – 43%

De Sakurao Distillery werd al in 1918 opgericht (nabij Hiroshima), maar is pas onlangs begonnen met het produceren van whisky en gin. Voorheen was het enkel sake, toen ze nog onder de naam Chugoku Jozo opereerden. Het zijn trouwens tevens de eigenaars van de Togouchi whisky, die ze eveneens in een nieuw jasje staken, maar dit even terzijde. In 2022 brachten ze hun allereerste eigen single malt uit en die gaan we vandaag proeven. Aardse neus met toetsen van zand, planten rond een vijver en een gedoofd kampvuur. Komt mooi open en onthult chocolade met praliné-vulling. Op smaak krijg ik zachte turf rond appels en rozijnen, iets van rood fruit, vanille, gember en kaneel. Warmende rook. De afdronk is kort en erg zoet.

Westward Belgian Ardennes – 45%

Vanaf de eerste keer dat ik een botteling van Westward geproefd had, was ik fan. Wanneer ze dan een clubbotteling uitbrengen die Belgian Ardennes Trappist Ale genoemd wordt – naar de gebruikte Ardennes Farmhouse gist van Culmination Brewing uit Portland – kon ik niet anders dan Cinoco, de Belgische importeur, smeken om deze naar België te laten komen. En zo geschiedde. Geweldige neus op rode vetersnoep, aardbeien, gebrande koffie, banaan en kruidnagel. Erg aangenaam. Op de tong is hij olieachtig en bijna tropisch – banaan op kop – maar wel pittig gekruid. Bijna pikant. Evolueert naar gedroogd fruit. Erg lekker! De afdronk is lang, zoet, pittig en bevredigend. Café Noir koekjes! Wat een prettig weerzien.

M&H 4 Year Old 2019 Apex – Tequila Cask – 53.2%

Aan Milk & Honey heb ik al lang mijn hart verloren… Wat die gasten ondertussen presteren is ongelooflijk. Het is dan ook niet voor niets dat ik in oktober zelf een M&H tasting organiseer. Maar even terug naar deze Apex-release… Een (per definitie) jong beestje dat rijpte op een vat dat voorheen… Tequila bevatte! Spannend… Het DNA van het huis is wederom herkenbaar, zowel op de neus als op smaak, maar ik ken te weinig van Tequila om hier geuren of smaken aan toe te kennen. Wat maritieme toetsen, lichte rook maar vooral snoeperig. Zoute drop. En dat gaat lekker door in de afdronk.

Eddu Fortified Red Wine – 59.4%

Een nieuwe selectie van Cinoco van de Destillerie des Menhirs, iets ten zuiden van Quimper in het Franse Bretagne, vlakbij het bos Brocéliande. Volgens de Arthur-legendes staat het graf van tovernaar Merlijn in dit bos, maar dit terzijde. Deze keer hebben we wederom een whisky van boekweit met een wijnfinish. Deze keer gaat het om een zogenaamde fortified red wine (cfr. Porto). Wat een aparte neus op rood fruit en hazelnoten. Champignons en eau-de-vie van perzik op smaak. Apart, maar erg goed. .

Ik zei het al vooraf: altijd fijn zo’n masterclass te mogen meemaken, want er zijn ook buiten Schotland enkele pareltjes te ontdekken voor wie hier voor open staat.

Bedankt alweer, Cinoco, voor deze mooie masterclass.

May the Malt be with you!



Johnnie Walker Red Label b. 1972

Tasting Notes Posted on 18/09/2023 06:30

Bottelaar: John Walker & Sons
Regio: Schotland
Fles: Johnnie Walker Red Label, b. 1972, 26 2/3 Flo Ozs
Kleur: oud goud
ABV: 70 proof

Minder Grain

De Red Label van Johnnie Walker wordt door menig whiskyliefhebber – mezelf incluis – verguisd. En terecht. Maar tot mijn plezier heb ik ook al het genoegen gehad enkele oudere releases te proeven van deze blend – die nog steeds de best verkopende whisky ter wereld is, nota bene. Zo proefde ik al Red Label uit de jaren ’50 en ’60 en die vielen mij erg goed mee. Deze keer zit een botteling uit 1972 in het glas. Ik ben eens benieuwd.

Dju, het eerste wat ik ruik zijn sneakers. OBE, dus. Even laten ademen. Na een tiental minuten krijg ik een stoofpotje van overrijp fruit, vanille en iets van bruine suiker, maar ook oude, stoffige boeken en pruimenlikeur. Nog eens vijf minuten later krijg ik nog wat thee en pompelmoes. Wordt steeds beter, maar nooit top.

De aanzet is wat waterachtig, maar naarmate hij in de mond vertoeft, lijkt hij aan gewicht te winnen. Floraal – bijna over de top – met flink wat gedroogde appelsienen, jelly beans met een mooie, zachte toets van turf die je in de huidige versie nog amper terug vind. Vanaf de tweede slok komt daar ook nog iets van fudge en koude koffie aan te pas. Dit begint zelfs stilaan aangenaam te worden… wie had dat gedacht?

Van een finish is hier amper sprake, hoewel ik toch wat turfrook detecteer op het sterfbed.

Een pak minder zoet dan de huidige release. Hier zit volgens mij veel minder grain in, waardoor hij  een pak aangenamer overkomt. Maar hij kan niet tippen aan release uit de ‘50s en ‘60s.

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-05-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).