Distilleerderij: Caperdonich
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Caperdonich 20 Year Old 2000/2021 Signatory Vintage, Cask Strength Collection, Hogshead #29483, 274 bts
Kleur: vol goud
ABV: 56.8%

Thank you for asking

Toen ik deze Caperdonich voor het eerst proefde, viel hij mij best tegen. De neus was prima, maar op smaak was het één en al shampoo. Dit werd door menig vriend en vijand (neen, die heb ik niet, hoor) op ongeloof onthaald en er werd mij aangeraden om hem opnieuw te proeven. En dat deed ik vandaag en ja hoor – een pareltje. Onderzoek – nou, ja – heeft uitgewezen dat mijn sampleflesje tijdens de afwas (met Dreft) onvoldoende gespoeld was alvorens deze malt erin werd gegoten. De schuldige heeft zich al in duizend bochten geplooid ter verontschuldiging en haar partner bood me een nieuw sample aan, dus alles is al lang vergeten en vergeven, natuurlijk.

Aromatische neus op wit fruit en amandelpasta met wat anijs en hout. Hint van rubberen laarzen, maar absoluut niet storen. Iets wat me aan witte peper en kardemom doet denken. Na enkele ogenblikken wordt hij zelfs bijzonder fruitig op geel fruit dat flirt met de tropen. Dit is een heerlijke neus. Geen spoor van afwasmiddel deze keer, thank you for asking.

Heerlijk olieachtig en zelfs een beetje waxy op tropische vruchten als banaan, appelsien en guava, maar ook lekker kruidig op witte peper en gekonfijt zoethout. Iets van kersen steekt de kop op! Dat had ik de vorige keer niet. Perensap en olijfolie, echt waar. Dit is complex en geweldig. Geen spoor van afwasmiddel deze keer, thank you for asking.

De finish is bijzonder lang, fruitig en kruidig, waxy en bevredigend. Geen spoor van afwasmiddel deze keer, thank you for asking.

Hopla: de score gaat van 78 naar 88, wat bewijst dat Dreft maar liefst tien punten van de score kan verprutsen (no surprise there). Wat ben ik blij dat ik deze toch nog eens kon herproeven en beleven in al zijn glorie. Bedankt, Paula, om dit flesje wél deftig te spoelen, schat! (grapje, hé!)

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).