Distilleerderij: Caperdonich
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Caperdonich 20 Year Old 2000/2021 Signatory Vintage, Cask Strength Collection, Hogshead #29483, 274 bts
Kleur: vol goud
ABV: 56.8%

Shampoo

Singatory Vintage heeft maar liefst 48 releases van Caperdonich op het palmares en dit is er zo eentje uit 2000, gebotteld in die prachtige maar onhandige decanters in 2021.

Bijzonder interessante en aromatische neus op wit fruit en amandelpasta. Anijs en hout treden bij. Hij is een tikkeltje spicy op witte peper en iets chemisch dat ik niet anders kan omschrijven dan nagellakverwijderaar en natte roofing. Ik moet ook even aan Amerikaanse rye whiskey denken. Het is niet anders. Maar… ik haast me om daar aan toe te voegen dat dit prima werkt en dit een heerlijke neus is.

Op smaak keert dat allemaal weer, maar… er zit ook een flink zepige kant aan. Proef ik nu afwasmiddel? Shampoo? Oei, dit gaat voor mij heel snel de verkeerde richting uit. Het spijt me, maar ondanks een flinke fruitigheid en wellicht een bepaalde complexiteit, geraak ik niet voorbij het geparfumeerde karakter.

De finish is bijzonder lang, maar omwille van het zepige is dat voor mij geen voordeel.

Dju, hier had ik veel meer van verwacht, zeker na zo’n geweldige neus. Maar ik knap hier totaal op af. Toch bedankt, Benny. Het ligt niet aan u, hé…

78/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).