Caperdonich Distillery
Rothes, Aberlour
Banffshire AB38 7BN
Scotland
Tel +44 1542 783000

Caperdonich is niet meer.

In 1897 werd ze gebouwd als uitbreiding van Glen Grant. Ze werd ook een tijdje Glen Grant No 2 genoemd. Net als zo velen, was ook Caperdonich slachtoffer van de beruchte Pattison Crash en moest in 1902 sluiten. Het zou duren tot 1965 alvorens ze opnieuw zou gaan stoken, onder het eigenaarschap van The Glenlivet & Glen Grant Distilleries. Op dat ogenblik werd de naam gewijzigd naar Caperdonich. Het productieapparaat was zeer modern voor die tijd en kon door slechts twee man gerund worden.

In 1977 komt Caperdonich (samen met Longmorn, Benriach, Glen Grant en The Glenlivet) in handen van Seagrams, dat op haar beurt in 2001 wordt overgenomen door Pernod Ricard en Diageo.

De productie richt zich volledig op de markt van de blenders en Caperdonich is een onderdeel in 100 Pipers, Chivas Regal en Passport. In 2005 verschijnt de enige officiële botteling, een cask strength 16 year old. Bij de onafhankelijke bottelaars – met Duncan Taylor voorop – is Caperdonich een populaire whisky.

In 2002 ging de distilleerderij in de mottenballen, In 2009 werd ze dan uiteindelijk verkocht aan Forsyths (onder meer bekend als de bouwers van koperen pot stills en alambieken). Nu is het doek definitief over Caperdonich gevallen, want in november 2010 ging ze tegen de vlakte.

Hartverscheurend beeld en ongetwijfeld slecht nieuws voor liefhebbers van deze Speysider, want de prijzen zullen ongetwijfeld de hoogte ingaan, zoals dat ook het geval was met Port Ellen, Banff, Glen Mhor, Kinclaith, Ladyburn en vele andere distilleerderijen die ter ziele gingen.