Distilleerderij: Starward
Regio: Australië
Fles: Starward Vitalis, 15th Anniversary, Tawny port, bourbon, apera & rum
Kleur: koper
ABV: 52%

Levenskrachtig

Om de 15e verjaardag van Starward te vieren, werd deze Vitalis in 2022 gebotteld, die een vatting is van tawny port, apera, bourbon en rumvaten. Ik proefde hem eind vorig jaar op het Spirits in the Sky festival in Brussel en was toen erg onder de indruk. Ik nam een sample mee en proef dat vandaag met veel plezier opnieuw.

Heerlijk aromatisch neus op geroosterde noten, snuiftabak, munt, origine chocolade, banaan en koude koffie. Hier is bijzonder veel aan de gang en het is allemaal aan de donkerzoete kant, als u begrijpt wat ik bedoel. Maar wel heel erg lekker, hoor.

Op de tong gaat dat feestje gewoon verder, maar wordt de malt nog iets zoeter en herbaler (is dat een woord?). Hij krijgt een frisse toets van het sap van jonge takken, kokosmelk en amandellikeur. Wat gekonfijt fruit verschijnt en ook de chocolade keert weer, deze keer met vanillevulling. Zachte houtkruiden. De alcohol is perfect geïntegreerd.

De afdronk is minder lang dan verhoopt, maar wel bevredigend zoet en kruidig. De eik krijgt het laatste woord, alvorens je mond droog achter te laten.

Zeer mooie expressie waarin het aantal verschillende vaten elkaar niet voor de voeten loopt, maar mooi samenspeelt om een aromatische malt af te leveren. Niet goedkoop, maar zijn prijskaartje waard. Vitalis is trouwens Italiaans voor ‘levenskrachtig’, maar in dit geval natuurlijk ook meteen een knipoog is naar David Vitale, de oprichter van Starward.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-05-2023