Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Starward Vitalis

Tasting Notes Posted on 31/08/2023 16:30

Distilleerderij: Starward
Regio: Australië
Fles: Starward Vitalis, 15th Anniversary, Tawny port, bourbon, apera & rum
Kleur: koper
ABV: 52%

Levenskrachtig

Om de 15e verjaardag van Starward te vieren, werd deze Vitalis in 2022 gebotteld, die een vatting is van tawny port, apera, bourbon en rumvaten. Ik proefde hem eind vorig jaar op het Spirits in the Sky festival in Brussel en was toen erg onder de indruk. Ik nam een sample mee en proef dat vandaag met veel plezier opnieuw.

Heerlijk aromatisch neus op geroosterde noten, snuiftabak, munt, origine chocolade, banaan en koude koffie. Hier is bijzonder veel aan de gang en het is allemaal aan de donkerzoete kant, als u begrijpt wat ik bedoel. Maar wel heel erg lekker, hoor.

Op de tong gaat dat feestje gewoon verder, maar wordt de malt nog iets zoeter en herbaler (is dat een woord?). Hij krijgt een frisse toets van het sap van jonge takken, kokosmelk en amandellikeur. Wat gekonfijt fruit verschijnt en ook de chocolade keert weer, deze keer met vanillevulling. Zachte houtkruiden. De alcohol is perfect geïntegreerd.

De afdronk is minder lang dan verhoopt, maar wel bevredigend zoet en kruidig. De eik krijgt het laatste woord, alvorens je mond droog achter te laten.

Zeer mooie expressie waarin het aantal verschillende vaten elkaar niet voor de voeten loopt, maar mooi samenspeelt om een aromatische malt af te leveren. Niet goedkoop, maar zijn prijskaartje waard. Vitalis is trouwens Italiaans voor ‘levenskrachtig’, maar in dit geval natuurlijk ook meteen een knipoog is naar David Vitale, de oprichter van Starward.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-05-2023



Starward 4 Year Old 2017 Single Cask for Belgium & Luxemburg

Tasting Notes Posted on 31/08/2023 06:30

Distilleerderij: Starward
Regio: Australië
Fles: Starward 4 Year Old 2017/2022 Single Cask for Belgium, Cask #14384
Kleur: koper
ABV: 54.8%

Subtiele Rook

Kijk eens aan, een single cask van Starward exclusief gebotteld voor de Belgische markt. Het betreft een single malt uit Australië die eerst 4 jaar rijpte op een rode wijnvat – zoals we van Starward gewend zijn – met dan nog een finish op een Scottish peated cask, echt waar. Het is een publiek geheim dat ik een flink boontje heb voor Starward, dus ik hoop dat deze me bevalt.

Heerlijk smeuïge neus op marsepein, rood fruit, kaneel en een heel subtiel streepje rook. Al even subtiel is een toets van roze pompelmoes die voor een zacht zuurtje zorgt. Maar, zoals gezegd, subtiel. Want deze is vooral heel erg zoet.

Op de tong laat het ABV zich onmiddellijk voelen. Het rode fruit wordt nu vooral vertegenwoordigd door aardbeien en frambozen, terwijl een machtige kruidigheid mijn mond in vuur en vlam zet. Denk kruidnagel, nootmuskaat en kaneel. Krachtige jongen, hoor. Ik twijfel even of ik er wat water bij moet doen, maar besluit uiteindelijk het achterwege te laten.

De afdronk is lang en zoetzuur met wederom een mooie, maar erg subtiele, rokerigheid.

De invloed van het zogenaamde Scottish peated cask is vooral in de afdronk waarneembaar, maar afgezien daarvan is het een klassieke – lees: erg goeie – expressie van onze vrienden uit Melbourne. Prima vatselectie van The Nectar.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-05-2023