Distilleerderij: Starward
Regio: Australië
Fles: Starward 4 Year Old 2017/2022 Single Cask for Belgium, Cask #14384
Kleur: koper
ABV: 54.8%

Subtiele Rook

Kijk eens aan, een single cask van Starward exclusief gebotteld voor de Belgische markt. Het betreft een single malt uit Australië die eerst 4 jaar rijpte op een rode wijnvat – zoals we van Starward gewend zijn – met dan nog een finish op een Scottish peated cask, echt waar. Het is een publiek geheim dat ik een flink boontje heb voor Starward, dus ik hoop dat deze me bevalt.

Heerlijk smeuïge neus op marsepein, rood fruit, kaneel en een heel subtiel streepje rook. Al even subtiel is een toets van roze pompelmoes die voor een zacht zuurtje zorgt. Maar, zoals gezegd, subtiel. Want deze is vooral heel erg zoet.

Op de tong laat het ABV zich onmiddellijk voelen. Het rode fruit wordt nu vooral vertegenwoordigd door aardbeien en frambozen, terwijl een machtige kruidigheid mijn mond in vuur en vlam zet. Denk kruidnagel, nootmuskaat en kaneel. Krachtige jongen, hoor. Ik twijfel even of ik er wat water bij moet doen, maar besluit uiteindelijk het achterwege te laten.

De afdronk is lang en zoetzuur met wederom een mooie, maar erg subtiele, rokerigheid.

De invloed van het zogenaamde Scottish peated cask is vooral in de afdronk waarneembaar, maar afgezien daarvan is het een klassieke – lees: erg goeie – expressie van onze vrienden uit Melbourne. Prima vatselectie van The Nectar.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-05-2023