Distilleerderij: Warenghem
Regio: France
Fles: Armorik 15 Year Old, OB 2022, 9y bourbon & 6y oloroso sherry, 1.500 bts
Kleur: oud goud
ABV: 46%

Lannion

Toen ik vele jaren geleden, met bijzonder lage verwachtingen, afzakte naar een tasting van Armorik – een Franse single malt, godbetert! – werd ik op slag verliefd. Niet op de toenmalige brand ambassador Clémence (die ik nog steeds tot mijn vrienden reken, ook al werd haar taak ondertussen overgenomen door de jonge spring-in-het-veld Paul Klocke, een supersympathieke kerel en ondertussen collega bij Catawiki), maar op de whisky. Het zette me er destijds toe aan om samen met Manny in 2016 de allereerste onafhankelijke botteling van Armorik te realiseren met Mark & Manny’s Malts. Legendarisch. Maar laten we even terug bij de les komen: in het glas zit de 15-jarige Armorik, een single malt die negen jaar rijpte op bourbonvaten en dan nog eens zes jaar op oloroso sherryvaten. Het is een limited edition waarvan slechts 1500 flessen werden afgevuld.

Het fruitpapje van de baby, appelsien, mirabellen en vanille. Dat is eigenlijk de neus van deze malt in een notendop. In tweede instantie krijg ik nog wat amandelschaafsel, meringue, groene banaan en gedroogde abrikozen. Schotel dit de mensen maar eens blind voor: ze zullen zich snel in Speyside wanen.

Op smaak flirt deze Franse malt zelfs met de tropen: gekonfijt fruit, abrikozen, perzik, mango en banaan. Hij krijgt midpalate zelfs een snoeperig kantje. De kruiden van dienst zijn gember, peper en zoethout. Dit is erg, erg goed!

De afdronk is middellang, kruidig en zoet waarbij – gelukkig – het tropische fruit het laatste woord krijgt.

Een bijzonder mooie Franse malt die blind zonder enige twijfel als een erg fruitige Speysider zal worden bestempeld. Hoog tijd om een keertje af te zakken naar Lannion.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-05-2023