Distilleerderij: Warenghem

Regio: Frankrijk

Fles: Armorik 7 Year Old 2008/2016 for MMM, Port Cask #8055, 50 bts

Kleur: koper

ABV: 49%

Rode Fruitcocktail

De derde en voorlaatste release in de Animals Series van Mark & Manny’s Malts is een specialleke. Het is namelijk een Bretoense malt van de Distillerie Warenghem in Lannion, Frankrijk. Dit is overigens de allereerste onafhankelijke botteling van Armorik single malt! Daar zijn we erg trots op. En zij ook, want we mochten zelfs hun typische fles gebruiken. Het betreft overigens een single malt die eind juli 2008 werd gedistilleerd en rijpte op een portovat. Hij werd in begin juli 2016 gebotteld en is dus net geen 8 jaar oud.

De neus is op z’n zachts gezegd apart. Initieel babyadem na een fruitpapje, rode bessen, amandelnoten, ongebakken brooddeeg, kersen, gebakken appels en tomatenketchup. Na enkele ogenblikken iets metaligs, alsof hij uit blik komt. Een tikkeltje umami en best pittig. Jodium. Peper. Apart, ik zei het toch? Daarna wordt hij en pak zoeter en drukt de porto zijn stempel. Het is nu één en al rood fruit en vanille.

Hij zet stevig en pikant aan op peper, kruidnagel, kaneel en nootmuskaat om dan een explosie van rood fruit te bieden. Aardbeien, frambozen en rode bessen in een heerlijke fruitcocktail. Een bittertje van het hout, wat hem licht drogend maakt.

De afdronk is lang, warm en drogend met winegums en kaneel op het sterfbed.

Je moet hem op de neus alvast wat tijd geven om mooi open te komen, maar uw geduld zal extra beloond worden op smaak. We zijn bijzonder verheugd met en trots op onze Python!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-06-2016

(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).