Distilleerderij: Kyrö
Regio: Finland
Fles: Kyrö Woodsmoke, 100% Malted Rye, Ex-Bourbon, French Oak & American White Oak, 500ml
Kleur: goud
ABV: 47.2%

Sneakers

Deze Kyrö proefde ik voor het eerst op Spirits in the Sky eind 2022. Ik bracht een sample mee naar het Whivie HQ om hem nog eens op mijn gemak na te proeven. Kyrö is Fins en dit is hun 100% malted rye – rogge, dus – die rijpte op voormalige bourbonvaten, Franse en Amerikaanse eik. Woodsmoke? Okay, dan verwachten we een ietwat rokerige whisky, toch?

De neus is erg grainy, als u begrijpt wat ik bedoel. Veel hout en wat zuurdesembrood, aangevuld met de korst van een dubbel gebakken wit brood (veel brood dus!) en een hint van verbrande takken van een jonge berk. Echt waar. Maar fruitig durft ik deze zeker niet te noemen. Na enkele minuten ademen komen daar nieuwe sneakers en een vers geboende zadeltas bij.

Ook op smaak is het geen fruitpapje, hoor. Floraal, close to the grain, met een karrenvracht aan hout, een zachte rokerigheid, rubber, turnpantoffels, roggebrood en een zilt randje. Niet slecht, maar wel een heel specifieke stijl – die nu net de mijne niet blijkt te zijn.

De afdronk is niet erg lang, maar dat vind ik niet erg. Want ook hier domineert de eik, wat hem drogend – te drogend – maakt naar mijn gading. Verkoold hout op het sterfbed.

Ik kan me voorstellen dat dit in de winter eventueel wel bekoort, maar ik vind dit te weinig zoet met te veel hout.

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-05-2023