Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Vindöga Blended Nordic Malt Whisky Berry Bros & Rudd

Tasting Notes Posted on 24/08/2023 16:30

Bottelaar: Berry Brothers & Rudd
Regio: Scandinavië
Fles: Vindöga Blended Nordic Malt Whisky, the Nordic Casks #2, b. 2022, Sherry casks, 146 bts
Kleur: brons
ABV: 59.7%

Nordic

Vindöga betekent ‘venster’, waarbij ik dan vermoed dat Berry Brothers een kijk wilde geven op de Scandinavische whisky, want dit is een blended malt die de volgende sherrygerijpte Nordic malts bevat: Teerenpeli, Fary Lochan, Smögen, Myken, Mosgaard & High Coast (vroeger Box). Er wordt met geen woord gerept over leeftijd.

Zalig zoete neus op Maraschino kersen, gedroogde abrikozen, aardbeien, sappige perzik en zelfs een druppeltje balsamico. Er zit ook een zacht rokerig kantje aan. Dat moet wel woodsmoke zijn of afkomstig van de Smögen (want die is stevig geturfd). Nootmuskaat en iets van meubelpoets. Dit is een uitstekende neus!

Stevige, pikante aanzet. Droog! Maar tegelijkertijd bijzonder fruitig op aardbeienconfituur, gedroogde abrikozen met flink wat woodsmoke (of turf?!) en een aangenaam zilt randje, alsof er wat olijfpekel aan toegevoegd werd. Zwarte peper, nootmuskaat en wat gedroogde kelp. Dit is alweer bijzonder en behoeft – ondanks het bijzonder hoge ABV – geen water.

De afdronk is simpelweg indrukwekkend. Lang, zoet, drogend, rokerig en simpelweg bijzonder entertainend. Zoet versus zilt versus rook. Knap, hoor.

Ja, dit is een bijzonder geslaagde vatting van deze Nordic distilleerderijen. Kudos!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-05-2023



Kyrö Woodsmoke 100% Malted Rye

Tasting Notes Posted on 24/08/2023 06:30

Distilleerderij: Kyrö
Regio: Finland
Fles: Kyrö Woodsmoke, 100% Malted Rye, Ex-Bourbon, French Oak & American White Oak, 500ml
Kleur: goud
ABV: 47.2%

Sneakers

Deze Kyrö proefde ik voor het eerst op Spirits in the Sky eind 2022. Ik bracht een sample mee naar het Whivie HQ om hem nog eens op mijn gemak na te proeven. Kyrö is Fins en dit is hun 100% malted rye – rogge, dus – die rijpte op voormalige bourbonvaten, Franse en Amerikaanse eik. Woodsmoke? Okay, dan verwachten we een ietwat rokerige whisky, toch?

De neus is erg grainy, als u begrijpt wat ik bedoel. Veel hout en wat zuurdesembrood, aangevuld met de korst van een dubbel gebakken wit brood (veel brood dus!) en een hint van verbrande takken van een jonge berk. Echt waar. Maar fruitig durft ik deze zeker niet te noemen. Na enkele minuten ademen komen daar nieuwe sneakers en een vers geboende zadeltas bij.

Ook op smaak is het geen fruitpapje, hoor. Floraal, close to the grain, met een karrenvracht aan hout, een zachte rokerigheid, rubber, turnpantoffels, roggebrood en een zilt randje. Niet slecht, maar wel een heel specifieke stijl – die nu net de mijne niet blijkt te zijn.

De afdronk is niet erg lang, maar dat vind ik niet erg. Want ook hier domineert de eik, wat hem drogend – te drogend – maakt naar mijn gading. Verkoold hout op het sterfbed.

Ik kan me voorstellen dat dit in de winter eventueel wel bekoort, maar ik vind dit te weinig zoet met te veel hout.

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-05-2023