Bottelaar: Berry Brothers & Rudd
Regio: Scandinavië
Fles: Vindöga Blended Nordic Malt Whisky, the Nordic Casks #2, b. 2022, Sherry casks, 146 bts
Kleur: brons
ABV: 59.7%

Nordic

Vindöga betekent ‘venster’, waarbij ik dan vermoed dat Berry Brothers een kijk wilde geven op de Scandinavische whisky, want dit is een blended malt die de volgende sherrygerijpte Nordic malts bevat: Teerenpeli, Fary Lochan, Smögen, Myken, Mosgaard & High Coast (vroeger Box). Er wordt met geen woord gerept over leeftijd.

Zalig zoete neus op Maraschino kersen, gedroogde abrikozen, aardbeien, sappige perzik en zelfs een druppeltje balsamico. Er zit ook een zacht rokerig kantje aan. Dat moet wel woodsmoke zijn of afkomstig van de Smögen (want die is stevig geturfd). Nootmuskaat en iets van meubelpoets. Dit is een uitstekende neus!

Stevige, pikante aanzet. Droog! Maar tegelijkertijd bijzonder fruitig op aardbeienconfituur, gedroogde abrikozen met flink wat woodsmoke (of turf?!) en een aangenaam zilt randje, alsof er wat olijfpekel aan toegevoegd werd. Zwarte peper, nootmuskaat en wat gedroogde kelp. Dit is alweer bijzonder en behoeft – ondanks het bijzonder hoge ABV – geen water.

De afdronk is simpelweg indrukwekkend. Lang, zoet, drogend, rokerig en simpelweg bijzonder entertainend. Zoet versus zilt versus rook. Knap, hoor.

Ja, dit is een bijzonder geslaagde vatting van deze Nordic distilleerderijen. Kudos!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-05-2023