Distilleerderij: Alcools Vivant
Regio: België/Frankrijk
Fles: Ardent Organic Single Malt Banyuls Barrels, OB 2021, 500ml
Kleur: stro
ABV: 40%

Bio

Ardent is Belgisch! Of toch niet? Veel heb ik er niet over gevonden, maar dat het een Belgisch product is, prijkt trots op het label. Dit is ook hun enige whisky release tot nu toe. Whisky Ardent is een biologische single malt. Alleen is het minder Belgisch dan men wil doen uitschijnen, want de malt wordt gestookt door Alcools Vivant in Chalais, Frankrijk. Da’s zo halverwege tussen Cognac en Bordeaux. Na een rijping op Franse eik gedurende 3 jaar krijgt deze bio-whisky een finish op Banyuls vaten van wijndomein Pietri-Geraud (eveneens in Frankrijk, nog zuidelijker dan Perpignan). De finish vindt plaats in een warehouse in Luik en wordt nadien in België gebotteld er vermarkt. Dat durf ik amper Belgisch te noemen, maar soit. Het belangrijkste is en blijft natuurlijk de smaak.

Bijzonder zachte neus die me in eerste instantie doet denken aan vatgerijpte gin. Een hint van jeneverbes, appels en citrus met een bittertje als van kastanjes. Ik vind het wat magertjes.

Bijzonder waterachtig en snoeperig op smaak. Doet me denken aan Haribo beertjes en zuurtjes. Hint van abrikozen, maar weinig meer. Al even magertjes als de neus.

In de finish komt de vin doux naturel finish wel mooi tot uiting en dat is een beetje, als ik dat mag zeggen, de saving grace van dit goedje.

Lijkt me eerder iets om als aperitief te sippen met een blokje ijs op een zonovergoten terras, maar qua structuur en smaak is het de naam whisky mijn inziens niet waardig. Nog te vinden voor zo’n 45 EUR (voor een flesje van een halve liter). Dankjewel, Dieter.

70/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-05-2023