Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Ardent Organic Single Malt

Tasting Notes Posted on 22/08/2023 16:30

Distilleerderij: Alcools Vivant
Regio: België/Frankrijk
Fles: Ardent Organic Single Malt Banyuls Barrels, OB 2021, 500ml
Kleur: stro
ABV: 40%

Bio

Ardent is Belgisch! Of toch niet? Veel heb ik er niet over gevonden, maar dat het een Belgisch product is, prijkt trots op het label. Dit is ook hun enige whisky release tot nu toe. Whisky Ardent is een biologische single malt. Alleen is het minder Belgisch dan men wil doen uitschijnen, want de malt wordt gestookt door Alcools Vivant in Chalais, Frankrijk. Da’s zo halverwege tussen Cognac en Bordeaux. Na een rijping op Franse eik gedurende 3 jaar krijgt deze bio-whisky een finish op Banyuls vaten van wijndomein Pietri-Geraud (eveneens in Frankrijk, nog zuidelijker dan Perpignan). De finish vindt plaats in een warehouse in Luik en wordt nadien in België gebotteld er vermarkt. Dat durf ik amper Belgisch te noemen, maar soit. Het belangrijkste is en blijft natuurlijk de smaak.

Bijzonder zachte neus die me in eerste instantie doet denken aan vatgerijpte gin. Een hint van jeneverbes, appels en citrus met een bittertje als van kastanjes. Ik vind het wat magertjes.

Bijzonder waterachtig en snoeperig op smaak. Doet me denken aan Haribo beertjes en zuurtjes. Hint van abrikozen, maar weinig meer. Al even magertjes als de neus.

In de finish komt de vin doux naturel finish wel mooi tot uiting en dat is een beetje, als ik dat mag zeggen, de saving grace van dit goedje.

Lijkt me eerder iets om als aperitief te sippen met een blokje ijs op een zonovergoten terras, maar qua structuur en smaak is het de naam whisky mijn inziens niet waardig. Nog te vinden voor zo’n 45 EUR (voor een flesje van een halve liter). Dankjewel, Dieter.

70/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-05-2023



Cley 3 Year Old Single Malt Cask #122

Tasting Notes Posted on 22/08/2023 06:30

Distilleerderij: Cley
Regio: Nederland
Fles: Cley 3 Year Old Single Malt, OB 2021, Ex-Bourbon & Toasted Virgin American Finish, Cask #122, 500ml
Kleur: koper
ABV: 52%

Virgin Oak

Voor mijn 10e ontmoeting met de whisky van de microdistilleerderij Cley uit Rotterdam koos ik voor deze jonge single malt van 3 jaar oud, vat #122 dat rijpte op ex-bourbon en nadien nog een finish kreeg op een Amerikaans toasted virgin oak cask.

Aangenaam zoete neus op gebakken appels, confituur van bosbessen, kokosnoot, boerenboter en citroentaart, met iets van nougat dat sterk komt opzetten naarmate de malt even kan ademen in het glas. Zachte kruidigheid, wellicht te danken aan de finish.

Heerlijk zoet op smaak. Krachtig zonder te bijten. Nu moet ik echt aan bourbon denken, eerlijk gezegd. Maar dan wel van de bovenste plank. Een mooi bittertje als van grapefruit en appelsienschillen, gebakken appels, hint van overrijpe banaan en gedroogde abrikozen. Erg fruitig, hoor. Vanille komt midpalate groots opzetten terwijl de tannine van de eik hem iets of wat drogend maakt. Mooi.

In de drogende, middellange finish spreekt de virgin oak opnieuw, want het maakt hem lang en erg kruidig. Genieten!

Straf, hé? Zo’n mooie malt na amper drie jaar rijping… Kudos!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-05-2023