Distilleerderij: Cley
Regio: Nederland
Fles: Cley 3 Year Old Single Malt, OB 2021, Ex-Bourbon & Toasted Virgin American Finish, Cask #122, 500ml
Kleur: koper
ABV: 52%

Virgin Oak

Voor mijn 10e ontmoeting met de whisky van de microdistilleerderij Cley uit Rotterdam koos ik voor deze jonge single malt van 3 jaar oud, vat #122 dat rijpte op ex-bourbon en nadien nog een finish kreeg op een Amerikaans toasted virgin oak cask.

Aangenaam zoete neus op gebakken appels, confituur van bosbessen, kokosnoot, boerenboter en citroentaart, met iets van nougat dat sterk komt opzetten naarmate de malt even kan ademen in het glas. Zachte kruidigheid, wellicht te danken aan de finish.

Heerlijk zoet op smaak. Krachtig zonder te bijten. Nu moet ik echt aan bourbon denken, eerlijk gezegd. Maar dan wel van de bovenste plank. Een mooi bittertje als van grapefruit en appelsienschillen, gebakken appels, hint van overrijpe banaan en gedroogde abrikozen. Erg fruitig, hoor. Vanille komt midpalate groots opzetten terwijl de tannine van de eik hem iets of wat drogend maakt. Mooi.

In de drogende, middellange finish spreekt de virgin oak opnieuw, want het maakt hem lang en erg kruidig. Genieten!

Straf, hé? Zo’n mooie malt na amper drie jaar rijping… Kudos!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-05-2023