Distilleerderij: Amrut
Regio: India
Fles: Amrut 6 Year Old 2016/2022, Ex-Rum Cask #3871, for the 12th Anniversary of the Malt Society Arabia, 150 bts
Kleur: koper
ABV: 60.0%

Expat

De Malt Society Arabia uit Dubai vierde in 2022 haar 12-jarige bestaan en liet daarvoor een single cask afvullen uit de stallen van de Amrut distilleerderij in India. Dat deden ze in 2020 ook al met een voormalig Ex-Rye cask van Amrut. Deze keer betreft het een voormalig rum cask. Een van hun leden is een expat uit ons eigen landje en het is uiteraard via hem dat ik aan dit sample ben geraakt.

Het rum-vat drukt al onmiddellijk zijn stempel op de neus. Ik heb een moutig hart met wat bruine suiker, hint van overrijpe banaan en amandelpasta. Wat verder graven levert ook nog hazelnoten en gebakken appels, papaja en mango. Een zachte toets van eik. Dit is mooi.

Het ABV laat zich vanaf de eerste slok voelen, maar de speekselklieren blussen de boel. Een mierzoete, zacht gekruide malt is mijn deel. De banaan en mango keren weer, aangevuld met wat citrusfruit (pomelo?) en een mooie, ietwat Oriëntaalse kruidigheid. Lekker mondvullend en -verwarmend. Abrikozenchutney vanaf de tweede slok!

De afdronk is bijzonder lang – wat niet hoeft te verbazen met zo’n ABV – en lekker warm en zoet. Bevredigend.

Knappe vatselectie (beter dan de vorige)! Bedankt, Dennis!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-05-2023