Amrut Distilleries Ltd
(N.R.Jagdale Group),
# 41/1, 72nd Cross,
Rajajinagar 6th Block,
Bangalore, 560 010,
India
Tel +91 80 231 00402
Fax +91 80 233 51542
www.amrutdistilleries.com

Elexir van Het Leven

Amrut werd in 1948 opgericht, een jaar na de onafhankelijkheid (van de Britten), in Bangalore. Dat is de hoofdstad van de staat Karnataka, in het zuiden van het land. Bangalore staat trouwens vooral bekend als het ‘Silicon Valley’ van India, het belangrijkste centrum voor informatietechnologie. Maar er wordt dus ook whisky gestookt en niet van de minste.

Oorspronkelijk maakten zij voornamelijk IML (Indian Made Liquor) voor de locale markt, maar na de dood van de oprichter Shri J. N. Radhakrishna (JNR voor de vrienden) in 1976, ging diens zoon en opvolger – en huidig CEO Shri Neelakanta Rao – de internationale tour op en zette Amrut stevig op de kaart. Vandaag de dag beschikken zij over een distilleerderij, twee botteling units, bijkomende botteling-overeenkomsten in 5 naburige staten en een hele resem producten.

De naam Amrut komt uit de Indische mythologie. De goden vochten tegen de demonen waarbij ze de oceanen deden koken. Daaruit kwam een gouden ketel tevoorschijn die het Elexir of Life bevatte. Die ketel werd de ‘Amrut’ genoemd. Een toepasselijke naam, dus.

Wereldwijd

De executive director van Amrut, Rick Jagdale, haalde zijn MBA aan de Newcastle University Business School. Zijn thesis ging over de marketing van Amrut in het U.K. Al snel kwam de familie tot de conclusie dat er een markt voor hen zou opengaan. Amrut single malt werd geboren in 2004 en gelanceerd in Glasgow. Heel wat wenkbrauwen uit de traditionele (lees: Schotse) whiskyindustrie schoten omhoog. Maar Amrut was een schot in de spreekwoordelijke roos.

De single malt van Amrut is verkrijgbaar in heel West-Europa, Scandinavië, Canada en de Verenigde Staten. Maar in eigen land was hij lange tijd niet verkrijgbaar. Ook nu (sinds februari 2010) kan je hem enkel in Bangalore zelf krijgen.

De whisky wordt gemaakt van locale Indische gerst, die groeit aan de voet van de Himalayas. Die wordt in kleine batches verwerkt en gerijpt op eiken vaten in het tropische Indische klimaat. Er wordt geen koelfiltratie toegepast.

Naast whisky maken zij ook al jaar en dag andere geestrijke dranken, zoals gin, vodka, rum en cognac.

Range

De ‘gewone’ range van Amrut bevat momenteel deze whisky’s.

· Amrut Indian Single Malt

· Amrut Fusion

· Amrut Peated

· Amrut Cask Strength

· Amrut Peated Cask Strength

Maar er zijn ook al enkele speciale edities gelanceerd.

· Amrut Kadhambam

· Amrut Double Cask

· Amrut Intermediate Sherry Matured

· Amrut Two Continents

· Amrut 100

Onafhankelijke bottelingen zijn eerder zeldzaam. De Engelse online whisky shop The Whisky Exchange heeft een geweldige Amrut gebottled voor zijn 10e verjaardag en Blackadder van Robin Tucek heeft al drie verschillende Amrut whisky’s in zijn assortiment, waarvan twee gefinished op rumvaten.

Amrut heeft al verschillende prijzen in de wacht gesleept. Denken we maar aan de vermelding van Amrut Fusion als 3e beste whisky ter wereld in Jim Murray’s whisky bible of de Malt Maniacs Award als beste in de ‘Daily Dram Category’.