Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cley 3 Year Old Malt & Rye Cask #158

Tasting Notes Posted on 21/08/2023 16:30

Distilleerderij: Cley
Regio: Nederland
Fles: Cley 3 Year Old Malt & Rye, OB 2021, Bourbon Cask #158, 500ml
Kleur: koper
ABV: 58.0%

Pruimtabak

Ik proefde al eerder vat #114 en vond dat bijzonder goed, dus kijk ik reikhalzend uit naar vat #158 waarvan er nu een sample in mijn glas zit. Ik heb het over de Malt & Rye van de Cley distilleerderij uit Rotterdam. Aan de slag!

Gelaagde neus op pepernoten, bruine toast, pruimtabak, tabaksbladeren en geroosterde hazelnoten. Iets van abrikozenconfituur op een sneetje roggebrood. Mooie kruidigheid.

Op smaak is het een flinke trap tegen de tanden. Bijzonder zoet – een pak zoeter dan de neus deed vermoeden – met een pittige kruidigheid op kruidnagel, zwarte peper en kaneel. Een karrenvracht aan honing en karamel, een paar druppels kandijsiroop en een mooie fruitigheid die zich vertaalt naar een stoofpotje van abrikozen, appelsienen en rabarber. Pruimtabak. Erg mooi en mondvullend.

De afdronk is lekker lang, zacht drogend en blijft zoet en kruidig tot het laatste moment.

De neus doet deze whisky geen eer aan. Pas in de mond is het een echte smaakbom, die me aan het betere roggewerk uit de States doet denken.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-05-2023



Amrut 6 Year Old 2016 Ex-Rum Cask for Malt Society Arabia

Tasting Notes Posted on 21/08/2023 06:30

Distilleerderij: Amrut
Regio: India
Fles: Amrut 6 Year Old 2016/2022, Ex-Rum Cask #3871, for the 12th Anniversary of the Malt Society Arabia, 150 bts
Kleur: koper
ABV: 60.0%

Expat

De Malt Society Arabia uit Dubai vierde in 2022 haar 12-jarige bestaan en liet daarvoor een single cask afvullen uit de stallen van de Amrut distilleerderij in India. Dat deden ze in 2020 ook al met een voormalig Ex-Rye cask van Amrut. Deze keer betreft het een voormalig rum cask. Een van hun leden is een expat uit ons eigen landje en het is uiteraard via hem dat ik aan dit sample ben geraakt.

Het rum-vat drukt al onmiddellijk zijn stempel op de neus. Ik heb een moutig hart met wat bruine suiker, hint van overrijpe banaan en amandelpasta. Wat verder graven levert ook nog hazelnoten en gebakken appels, papaja en mango. Een zachte toets van eik. Dit is mooi.

Het ABV laat zich vanaf de eerste slok voelen, maar de speekselklieren blussen de boel. Een mierzoete, zacht gekruide malt is mijn deel. De banaan en mango keren weer, aangevuld met wat citrusfruit (pomelo?) en een mooie, ietwat Oriëntaalse kruidigheid. Lekker mondvullend en -verwarmend. Abrikozenchutney vanaf de tweede slok!

De afdronk is bijzonder lang – wat niet hoeft te verbazen met zo’n ABV – en lekker warm en zoet. Bevredigend.

Knappe vatselectie (beter dan de vorige)! Bedankt, Dennis!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-05-2023