Distilleerderij: Cley
Regio: Nederland
Fles: Cley 3 Year Old Malt & Rye, OB 2021, Bourbon Cask #158, 500ml
Kleur: koper
ABV: 58.0%

Pruimtabak

Ik proefde al eerder vat #114 en vond dat bijzonder goed, dus kijk ik reikhalzend uit naar vat #158 waarvan er nu een sample in mijn glas zit. Ik heb het over de Malt & Rye van de Cley distilleerderij uit Rotterdam. Aan de slag!

Gelaagde neus op pepernoten, bruine toast, pruimtabak, tabaksbladeren en geroosterde hazelnoten. Iets van abrikozenconfituur op een sneetje roggebrood. Mooie kruidigheid.

Op smaak is het een flinke trap tegen de tanden. Bijzonder zoet – een pak zoeter dan de neus deed vermoeden – met een pittige kruidigheid op kruidnagel, zwarte peper en kaneel. Een karrenvracht aan honing en karamel, een paar druppels kandijsiroop en een mooie fruitigheid die zich vertaalt naar een stoofpotje van abrikozen, appelsienen en rabarber. Pruimtabak. Erg mooi en mondvullend.

De afdronk is lekker lang, zacht drogend en blijft zoet en kruidig tot het laatste moment.

De neus doet deze whisky geen eer aan. Pas in de mond is het een echte smaakbom, die me aan het betere roggewerk uit de States doet denken.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-05-2023