Distilleerderij: Amrut
Regio: India
Fles: Amrut Spectrum 004, OB 2021, American Oak, French Oak, ex-Oloroso & PX, 6.000 bts
Kleur: mahonie
ABV: 50%

Hybride Vaten

Als onze vrienden uit India ooit een Spectrum 007 op de markt zouden brengen met een soortgelijk logo, dan vrees ik dat de bonzen van Eon Productions hen wel eens op de vingers zouden kunnen komen tikken. De Spectrum 004 krijgt zijn naam van het feit dat de malt rijpte op hybride vaten, waarmee ik bedoel dat de vaten werden samengesteld met duigen van vier verschillende vattypes. Dus geen vatting, maar speciaal vervaardigde vaten. De duigen, afkomstig van Amerikaanse eik, Franse eik, oloroso en PX sherryvaten, werden in gelijke proporties gebruikt.

Flinke krachtpatser op de neus met heerlijke donkerzoete toetsen als van snuiftabak, cacao, opgelegde rozijnen, kokosnoot, gekonfijte appelsienschillen, chocolade, dadels en walnoten. Hier is erg, erg veel aan de gang. De geur van deze whisky houdt me makkelijk een kwartier in de ban.

Lekker romig op de tong, maar tegelijkertijd ook flink pikant van de houtkruiden. Al het donkerzoete van de neus keert weer met nog een zoetzure toets van bessen en iets bitter als van zwarte koffie. Uitstekend!

De finish is lang, warm, kruidig met het laatste woord voor iets van origine chocolade en nougat en zelfs wat munt.

Bijzonder goed! Reken op zo’n 170 EUR. Bedankt, Tom!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-05-2023