Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Amrut Spectrum 004

Tasting Notes Posted on 20/08/2023 16:30

Distilleerderij: Amrut
Regio: India
Fles: Amrut Spectrum 004, OB 2021, American Oak, French Oak, ex-Oloroso & PX, 6.000 bts
Kleur: mahonie
ABV: 50%

Hybride Vaten

Als onze vrienden uit India ooit een Spectrum 007 op de markt zouden brengen met een soortgelijk logo, dan vrees ik dat de bonzen van Eon Productions hen wel eens op de vingers zouden kunnen komen tikken. De Spectrum 004 krijgt zijn naam van het feit dat de malt rijpte op hybride vaten, waarmee ik bedoel dat de vaten werden samengesteld met duigen van vier verschillende vattypes. Dus geen vatting, maar speciaal vervaardigde vaten. De duigen, afkomstig van Amerikaanse eik, Franse eik, oloroso en PX sherryvaten, werden in gelijke proporties gebruikt.

Flinke krachtpatser op de neus met heerlijke donkerzoete toetsen als van snuiftabak, cacao, opgelegde rozijnen, kokosnoot, gekonfijte appelsienschillen, chocolade, dadels en walnoten. Hier is erg, erg veel aan de gang. De geur van deze whisky houdt me makkelijk een kwartier in de ban.

Lekker romig op de tong, maar tegelijkertijd ook flink pikant van de houtkruiden. Al het donkerzoete van de neus keert weer met nog een zoetzure toets van bessen en iets bitter als van zwarte koffie. Uitstekend!

De finish is lang, warm, kruidig met het laatste woord voor iets van origine chocolade en nougat en zelfs wat munt.

Bijzonder goed! Reken op zo’n 170 EUR. Bedankt, Tom!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-05-2023



Gemenc 3 Year Old 2018 Hungarian Grain Single Barrel

Tasting Notes Posted on 20/08/2023 06:30

Distilleerderij: Gemenc
Regio: Hongarije
Fles: Gemenc Hungarian Grain 3 Year Old 2018/2021, Single Barrel #0048, 500ml
Kleur: koper
ABV: 48%

Everzijn

Een whisky uit Hongarije? Jawel, hij bestaat. Gemenc is een craft distillery uit Pörböly, opgericht in 2015 door Lajos Szöke, zo halfweg tussen Bataszek en Baja in het zuiden van het land. Lajos maakt gebruik van maar liefst 9 (!) graansoorten voor zijn whisky. Dit is een single cask (van ocharme 136 liter) dat versneden werd naar 48%.

De neus is bijzonder granig, best wel zoet en zelfs een tikkeltje umami, maar tegelijkertijd bijzonder jong. Cola en rosbief, godbetert! Slecht is het niet, hoor.

Prima body, lekker kruidig en bijna romig. Smaakt meer naar een eau-de-vie dan naar whisky, maar ze zijn natuurlijk nauw met elkaar verbonden. Erg zoet op karamel, cuberdons, parma violets en anijs. Doet wat aan bierbrand denken. Maar ik moet bekennen dat dit veel beter smaakt dan gevreesd. Zo zie je maar. Vooroordelen… nergens goed voor.

De afdronk is relatief lang en snoeperig.

Ik ga niet meteen op jacht naar deze Hongaarse single grain, maar dit is toch veel beter dan ik gevreesd had. Oh, ja, het everzwijn is het logo van deze kleine distilleerderij. Bedankt, Dieter!

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-05-2023