Distilleerderij: Gemenc
Regio: Hongarije
Fles: Gemenc Hungarian Grain 3 Year Old 2018/2021, Single Barrel #0048, 500ml
Kleur: koper
ABV: 48%

Everzijn

Een whisky uit Hongarije? Jawel, hij bestaat. Gemenc is een craft distillery uit Pörböly, opgericht in 2015 door Lajos Szöke, zo halfweg tussen Bataszek en Baja in het zuiden van het land. Lajos maakt gebruik van maar liefst 9 (!) graansoorten voor zijn whisky. Dit is een single cask (van ocharme 136 liter) dat versneden werd naar 48%.

De neus is bijzonder granig, best wel zoet en zelfs een tikkeltje umami, maar tegelijkertijd bijzonder jong. Cola en rosbief, godbetert! Slecht is het niet, hoor.

Prima body, lekker kruidig en bijna romig. Smaakt meer naar een eau-de-vie dan naar whisky, maar ze zijn natuurlijk nauw met elkaar verbonden. Erg zoet op karamel, cuberdons, parma violets en anijs. Doet wat aan bierbrand denken. Maar ik moet bekennen dat dit veel beter smaakt dan gevreesd. Zo zie je maar. Vooroordelen… nergens goed voor.

De afdronk is relatief lang en snoeperig.

Ik ga niet meteen op jacht naar deze Hongaarse single grain, maar dit is toch veel beter dan ik gevreesd had. Oh, ja, het everzwijn is het logo van deze kleine distilleerderij. Bedankt, Dieter!

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-05-2023