Ik
leerde Jos en Tanya kennen via de Wee Dram Masters van Bert
Bruyneel, die sinds kort in hun Drank
& Spijshuis ’t Konijntje
langs de Ronde Van Vlaanderenstraat doorgaat.
En het klikte meteen. Dearly Beloved
en ik hadden dan ook geen moeite om een leuke plek te kiezen voor een gezellige
lunch om het nieuwe jaar in te zetten.

Na
de hartelijke ontvangst, bestelden we de Menu
’t Konijntje
, waarvan één keer (voor mij dus) met aangepaste whisky’s.
Vrouwlief hield het bij wijn, zoonlief Kobe dronk het zwarte goedje uit
Atlanta. Mijn aperitief was meteen een schot in de roos. Ik kreeg niet één,
niet twee, maar drie aperitiefjes! Jos heeft namelijk een deel van een vat
gekocht van een Highland distilleerderij waarvan hij de naam geheim houdt (ah,
ja, anders zou het weinig mysterieus zijn).

Mijn
aperitief bestond uit deze 13-jarige
Mystery Malt
op 46%, op 48% en op een vatsterkte van 57,5%. Hij was lekker
kruidig en zoet, duidelijk bourbonvat, en kon mij op 48% het best bekoren. Hij
is heel toegankelijk en paste perfect bij het amuse van noedels, champignons en
St Jacobsmoot (wat op zich als amuse ook al een schilderijtje was!).

Het
voorgerecht werd voorafgegaan door een prachtige, naar frisse appels geurende, The Glenlivet 39 Year Old van Duncan Taylor,
op een vatsterkte van 52,6%. Een prima contrast met de heerlijke scampi.
Ondertussen geniet zoonlief zichtbaar van zijn kaaskroket, die qua presentatie
niet zou misstaan in het programma Masterchef.

Als
tussengerechtje presenteert Jos ons met een prachtig perensorbetje, waar ik een
kannetje Auchentoshan Three Wood
(oude botteling) bij geserveerd krijg. Tja… Dat is natuurlijk de weg naar het
hart van een Toshan Man. En hoewel de whisky in alle eerlijkheid wat ruw en
ongebalanceerd was (uiteraard proefde ik ‘m alvorens mijn sorbet hiermee te
overgieten), was het sorbet hier wel degelijk mee gediend. Dat ga ik thuis ook
doen!

De
plat de résistance was een
fantastisch malse en met perfecte cuisson
bereide entrecôte met geheel eigen kruidenmix, vergezeld van warme groentjes en
krokantje frietjes. Deze werd geflankeerd met een GlenDronach 15 Year Old Revival. Het was smullen, maar ik moet
toegeven dat zelfs ik moeite had met die grote portie. Kobe liet zich
ondertussen een klassieke hamburger welgevallen. Op de retorische vraag of daar
frietjes bij mochten, knikte hij rigoureus instemmend.

Alvorens
het dessert te laten opdraven, nam ik vrouw en zoon op sleeptouw doorheen het
restaurant om ons te vergapen aan de goed gevulde whiskykast (en enkele
prachtige rums). De kaart van ’t Konijntje bevat immers om en bij de 80 single
malts, van over heel de wereld!

Het
dessert – en ik wil u op voorhand laten weten dat ik eigenlijk geen liefhebber
ben van desserts – was een dame blanche. Maar wat voor één! Heerlijk
zelfgedraaid roomijs, overgoten met smeuïge chocoladesaus, wat bessen en een
krokantje, vergezeld van een Daily Dram
Undercover No 1
, die we snel ontmaskerden als een geweldige Lagavulin. Ik moet zeggen, mochten alle
desserts zo geweldig smaken, ik zou er liefhebber van worden. Pure verwennerij!

En
als u dacht dat het feestje dan voorbij was, dan was dat – letterlijk – buiten
de waard gerekend. Jos, die een gretig volger is van ons blog, kwam tijdens de
afsluitende koffie nog opzetten met een opmerkelijke whisky. Hij schonk me een
geweldige Tullibardine 1968 Cask
Strength
die me meteen overtuigde. Wat een mooie whisky is dat, zeg.

Maar
na drie uur tafelen kwam er toch een eind aan het feestje. En een feestje mag
je dit wel noemen, hoor. Wat wij voorgeschoteld kregen was bijzonder lekker,
knap gedresseerd (het ook wil ook wat) en de bijpassende whisky’s waren gul en
geweldig, stuk voor stuk. En de rekening? Die bedroeg nog geen 115 EUR (de
whiskymenu kost 54 EUR, all in). Dat is echt wel een verplaatsing naar
Kwaremont waard, neem dat maar van me aan.

Op
het moment van vertrek kregen we nog een mooi geschenk in de handen geduwd: een
gulle flesrest Tullibardine 1993
Sauternes
(immers, Jos had gelezen dat ik de 1992 had geproefd en vond deze
persoonlijk beter) en een prachtig prijzenpakketje voor onze WhiskyQuiz.

Jos
& Tanya, bedankt voor de bijzonder sympathiek ontvangst! Het Whivie Whisky
Dinner 2012 zal doorgaan in Drank & Spijshuis ’t Konijntje! We prikken asap een datum.

May the Malt be with you!