Distilleerderij: Lindores Abbey
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Lindores Abbey The Casks of Lindores – Sherry, OB 2022, Oloroso sherry butts
Kleur: brons
ABV: 49.4%

Geduld

Bij Lindores gebruiken ze standaard drie vattypes: bourbon, sherry en STR wijnvaten. Om de verscheidenheid aan maken tentoon te stellen hebben ze een reeks uitgebracht onder het label ‘The Casks of Lindores’, waarbij ze een single malt uitbrengen die exclusief in zo’n type vaten heeft gerijpt. Dit is de Sherry release uit 2022, die op oloroso sherry butts heeft gerijpt.

De neus is eerlijk gezegd een beetje ‘gewoontjes’ voor een sherryvat. Dat heeft volgens mij alles te maken met de jonge spirit. Ik krijg wat rozijnen en verse vijgen, maar daar houdt het al op. Ik krijg nu al relatief veel hout op de neus, wat me enigszins verbaast.

Op smaak is het aangenaam zoet op rozijnen, pruimen, vijgen en zwarte bessen. Midpalate verschijnen er wat houtkruiden en een handjevol noten. Iets van melkchocolade. De kruiden worden plots relatief luid en maken de malt een beetje droog.

De afdronk is relatief lang, kruidig en drogend. Het gaat op en neer als een jojo tussen zoet en bitter.

De oloroso sherryvaten lijken me bijzonder actief, waardoor deze jonge spirit het toch wat moeilijk heeft. Maar het potentieel is onmiskenbaar. Nog even geduld.

81/100

Geproefd door Mark Dermul 21-05-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).