Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis 25 Year Old 1996/2021 Wilson & Morgan, Sherry Finish Oloroso #1819-20, 504 bts
Kleur: vol goud
ABV: 52.1%

Kaneel, Kruidnagel, Saffraan

Nog een Ben Nevis 1996… maar goed, deze keer wel een ander vattype. Gefinished op een oloroso sherryvat, dat gaat toch een ander smaakprofiel geven dan al het heerlijke geweld dat ik net proefde op bourbon hogsheads. Gebotteld door het Italiaanse Wilson & Morgan na een kwarteeuw rijping. Dat leverde nog 504 flessen op vatsterkte op.

U kan dit onmogelijk weten, maar vanaf het moment dat ik mijn neus in het glas stop, verschijnt er een ongedwongen maar bijzonder brede glimlach op mijn tronie. Bloedappelsien, ingedikte cola, kruisbessen, meloen, rode vetersnoep, Café Noir koekjes… het schijnt allemaal op deze uitstekende neus. Na enkele ogenblikken wordt dit opgesmukt met acacia honing, saffraan en melkchocolade van Cadbury’s. Hemels.

Op de tong wordt dat feestje dubbel en dik verder gezet. Mooie kruidigheid die de mond helemaal warm maakt: kaneel, kruidnagel, saffraan, gember en zoethout. De chocolade keert weer, aangevuld met appelsienmarmelade, Tunesische vijgenconfituur en wederom die cola-achtige toets. Een tikkeltje snoeperig, wat me heel er aanstaat. En neen, hij behoeft hoegenaamd geen water.

Pas in de finish – die overigens lang en bevredigend is – verschijnt er een bittertje en wordt hij licht drogend.

Wat een fantastisch complexe Ben Nevis. Weliswaar zo’n 350 EUR. Bedankt, Manny!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2023