Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis 10 Year Old, OB 2021
Kleur: vol goud
ABV: 46%

Excellent Spul

Dit is de entry level malt van de Ben Nevis distilleerderij, maar wel al meer dan twee decennia geleden gebotteld. Helaas ondertussen flink duur geworden, want Ben Nevis is in de afgelopen 5 jaar enorm in populariteit gestegen. Onafhankelijke bottelaars zijn hier ongetwijfeld mede verantwoordelijk voor. Anderzijds krijgt de Ben Nevis malt eindelijk de erkenning die hij eigenlijk verdient.

Goh, ja, die neus is gewoon een prachtig fruitmandje. Erg zoet en aantrekkelijk met honing en ananas, perzik en mango. Erg rond, mooi gebalanceerd en compleet foutloos. Wie dit ruikt en zegt dat het niet lekker is, liegt. Punt.

Prima body, goeie sterkte en meteen weer bijzonder fruitig. Hier steekt het hout wel een tikkeltje stokken in de wielen door wat te domineren. Het zorgt enerzijds voor een mooi kruidigheid (zonder te overdrijven), maar ook een iets te drogend element wat een beetje afbreuk doet aan de fruitigheid. Gelukkig blijft alles wel binnen de perken en is dit nog steeds erg lekker en toegankelijk.

De afdronk begint zoet, maar krijgt dan toch een zacht bittertje van het hout.

Voor een instapper is dit gewoonweg excellent spul. Thx for the sample, Tobi!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2023