Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cinoco Masterclass: Tequila & Mezcal

Events Posted on 19/06/2023 21:28

Op maandag 19 juni was ik te gast op deze online Masterclass van Cinico, die als vanouds in goeie banen werd geleid door Jeroen Van Dijck van Smaakbureau MEUG, geflankeerd door twee experts: Yannick Van Dijck – aka Mr Negroni – en de immer vloekende (in the nicest possible way) Mika van Cinoco.

Tequila… mezcal… spirits waar ik bijzonder weinig ervaring mee heb. Het zijn beide populaire Mexicaanse gedistilleerde dranken die worden gemaakt van agave, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee.

Tequila wordt uitsluitend geproduceerd in specifieke regio’s van Mexico, met name in de staat Jalisco en bepaalde delen van de staten Guanajuato, Michoacán, Nayarit, en Tamaulipas. Mezcal daarentegen kan worden geproduceerd in verschillende regio’s in Mexico, maar de meeste mezcal komt uit de staat Oaxaca.

Tequila wordt enkel gemaakt van de blauwe agave (Agave tequilana), terwijl mezcal kan worden gemaakt van verschillende soorten agave, waaronder Espadín, Tobalá, en andere. Dit resulteert in verschillende smaakprofielen tussen tequila en mezcal.

Het productieproces van tequila en mezcal verschilt ook. Bij tequila worden de agaveplanten geoogst, de bladeren verwijderd en de kern, de piña genoemd, gekookt. Vervolgens worden de piñas gefermenteerd en gedistilleerd om tequila te verkrijgen. Mezcal daarentegen wordt traditioneel gemaakt door de agavepiñas in ondergrondse ovens te roosteren, waardoor ze een rokerige smaak krijgen. Na het roosteren worden de piñas gemalen en vervolgens gefermenteerd en gedestilleerd.

Over het algemeen heeft tequila een meer consistente smaak, met tonen van agave, citrus en kruiden. Mezcal heeft een breder smaakprofiel vanwege de verschillende agave-variëteiten die kunnen worden gebruikt en het rokerige karakter dat het traditionele productieproces met zich meebrengt. Mezcal kan een breed scala aan smaken hebben, variërend van fruitig en bloemig tot rokerig en aards.

Nog een bekend verschil tussen tequila en sommige soorten mezcal is het feit dat sommige flessen mezcal een worm (of een rups) bevatten. Dit is echter geen algemene praktijk en niet alle mezcalflessen hebben een worm. In feite wordt de worm in de fles vaker geassocieerd met marketing en toeristische gimmicks dan met authentieke mezcal.

Tot slot: het is belangrijk op te merken dat tequila een specifieke soort mezcal is, maar niet alle mezcal is tequila. Tequila heeft zijn eigen geografische aanduiding en specifieke regels en voorschriften die de productie reguleren, terwijl mezcal een bredere categorie is die verschillende soorten agave-distillaten omvat.

Zo, ik denk dat we met deze introductie voldoende gewapend zijn om de tasting aan te vatten. Hieronder mijn, weliswaar beperkte, tasting notes:

Niet minder dan zeven verschillende drankjes hebben we samen ontdekt.

Hieronder alvast mijn, weliswaar beperkte, tasting notes:

Tequila: Sierra Silver – 38%

De Sierra Silver is een tequila bedoeld om als ‘shot’ te drinken of te gebruiken in een cocktail, bijvoorbeeld een Tequila Boom-Boom (brings back memories). Hij ruikt een beetje naar new make (wat ik erg kan appreciëren) en is weinig complex. Hij pretendeert ook niet complex te zijn, natuurlijk. Perfect opwarmertje om de avond mee te beginnen.

Tequila: Sierra Antiguo Plata – 40%

De Antiguo Plata (plata is trouwens Spaans voor zilver) en is al een pak complexer en geurt aangenaam naar agave, i.e. herbaal, minty en groen. Op smaak is hij wat romig en zacht kruidig met een hint van zoethout. Flink vegetale finish. Ook deze doet het erg goed in een cocktail, natuurlijk.

Tequila: Lunazul Reposado – 40%

Tequila word took gerijpt, zij het wel slechts voor een korte periode (minstens 2 maanden, in het geval van deze maar liefst 6 maanden). Reposada betekent ‘rusten’. De vanille van het ex-bourbonvat is erg opvallend op de neus, maar de aardse toetsen van de agave blijft mooi overeind. Chicorei, melkchocolade en munt. Erg zacht doch vol van smaak met een mooi pepertje dat verder verzacht wordt door de toetsen van vanille.

Tequila: Lunazul Añejo – 40%

De Añejo is de tequila die de drank echt op de kaart heeft gezet. Deze heeft langer gerijpt dan de Reposado, namelijk minstens één jaar. Dat vertaalt zich natuurlijk tot meer toetsen van de eik, zijnde vanille en peper. Hij werkt goed in een Old Fashioned en dat heeft alles te maken met het feit dat deze tequila natuurlijk al wat meer op whisky lijkt. Hier past overigens een goed stukje pure chocolade bij, echt waar.

Mezcal: Ojo De Dios Espadin – 42%

De naam van deze mezcal laat zich vertalen naar ‘Oog van God’ en is erg complex op de neus. Heerlijke rokerigheid onderstreept door enkele aardse en zoete toetsen. Deze wordt van de espadin agave geproduceerd (85% van alle mezcal wordt van dit type agave gestookt). Op smaak is hij romig, zacht en aards met een zoetje en subtiele rokerigheid. De Islay van de mezcal? Mijn favoriete drankje van de avond – en daar sta ik zelf van versteld.

Likeur: Licór con Tequila: Sierra Tropical Chilli – 18%

Okay… dit is snoeperig en mierzoet… Dat hoeft niet te verbazen, want het is een likeur van mango en passievrucht en chilipepers met een beetje tequila. Dit is echt bedoeld om als ready made shot te drinken. Hier hoef je geen cocktail mee te maken (maar het kan), want dit is al een cocktailtje an sich. Niet echt mijn ding, maar ik weet zeker dat er een markt voor bestaat. Mijn kinderen zullen dit ongetwijfeld lekker vinden.

Likeur: Liqueur de Tequila Rose Strawberry Cream – 15%

Het moet niet gekker worden: een roomlikeur met tequila en aardbeien. Fristi voor volwassenen, zoals Jean het omschreef. Enige probleem: het is verdomd lekker. Hier kan je een funky piña colada mee maken of simpelweg je ijsje mee pimpen (of moet dat ‘pink’-en zijn?). Funky, zoet, lekker. It’s funny cause it’s true!

Ik kan in alle eerlijkheid niet zeggen dat ik nu een liefhebber, laat staan een kenner ben. Maar het was wel een verassend boeiende tasting, perfect aan elkaar gebabbeld door de sprekers (en de cocktails zagen er lekker uit, ik ga aan het experimenteren!). Ik heb hier enorm van genoten.

Dankjewel alweer, Cinoco, Jeroen,  Yannick & Mika, voor deze erg interessante masterclass.

¡Salud!



Ben Nevis 10 Year Old

Tasting Notes Posted on 19/06/2023 16:30

Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis 10 Year Old, OB 2021
Kleur: vol goud
ABV: 46%

Excellent Spul

Dit is de entry level malt van de Ben Nevis distilleerderij, maar wel al meer dan twee decennia geleden gebotteld. Helaas ondertussen flink duur geworden, want Ben Nevis is in de afgelopen 5 jaar enorm in populariteit gestegen. Onafhankelijke bottelaars zijn hier ongetwijfeld mede verantwoordelijk voor. Anderzijds krijgt de Ben Nevis malt eindelijk de erkenning die hij eigenlijk verdient.

Goh, ja, die neus is gewoon een prachtig fruitmandje. Erg zoet en aantrekkelijk met honing en ananas, perzik en mango. Erg rond, mooi gebalanceerd en compleet foutloos. Wie dit ruikt en zegt dat het niet lekker is, liegt. Punt.

Prima body, goeie sterkte en meteen weer bijzonder fruitig. Hier steekt het hout wel een tikkeltje stokken in de wielen door wat te domineren. Het zorgt enerzijds voor een mooi kruidigheid (zonder te overdrijven), maar ook een iets te drogend element wat een beetje afbreuk doet aan de fruitigheid. Gelukkig blijft alles wel binnen de perken en is dit nog steeds erg lekker en toegankelijk.

De afdronk begint zoet, maar krijgt dan toch een zacht bittertje van het hout.

Voor een instapper is dit gewoonweg excellent spul. Thx for the sample, Tobi!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2023



Ben Nevis 9 Year Old 2012 Cadenhead’s Warehouse

Tasting Notes Posted on 19/06/2023 06:30

Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis 9 Year Old 2012 Cadenhead’s Warehouse
Kleur: amber
ABV: 56.7%

Caramel Macchiato

Dit is weer zo’n Ben Nevis waarvan het helemaal niet zeker is of hij gebotteld zal worden of misschien zelfs reeds gebotteld is. Het was een cask sample dat werd gepresenteerd door Cameron tijdens een masterclass op het Spirits in the Sky whisky festival afgelopen jaar.

De neus opent met een heleboel donkere toetsen, wat doet vermoeden dat dit een sherryvat moet geweest zijn. Kersen, appelsienschillen, pruimen en vijgen, maar ook een toets van chicorei en een Caramel Macchiato. Iets umami wat me aan rosbief doet denken. Nog wat gember en anijs. Dit is goed, zeg! Met water krijgt het hout iets meer vrij spel.

Mondvullend en onmiddellijk pikant. Denk chili en zwarte peper. Dat wordt gevolgd door een handjevol walnoten en wat donker fruit. Maar hij is een pak minder fruitig dan op de neus. Wat gezouten karamel en bittere koffie verschijnen. Misschien moet hier wat water bij? Verdund geeft hij meer zoetigheid prijs, wat ik een voordeel vind. De peper wordt dan wat verzacht en het hout is minder luid. Een toets van cola verschijnt op de achtergrond.

In de lange afdronk krijg ik vooral bittere chocolade en wat peper. Met wat water komt daar iets van karamel en honing aan te pas, maar hij blijft scherp tot het allerlaatste moment.

Een jong beestje van Ben Nevis dat flink wat sherryinvloeden van het vat te verduren kreeg.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2023