Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis 9 Year Old 2012 Cadenhead’s Warehouse
Kleur: amber
ABV: 56.7%

Caramel Macchiato

Dit is weer zo’n Ben Nevis waarvan het helemaal niet zeker is of hij gebotteld zal worden of misschien zelfs reeds gebotteld is. Het was een cask sample dat werd gepresenteerd door Cameron tijdens een masterclass op het Spirits in the Sky whisky festival afgelopen jaar.

De neus opent met een heleboel donkere toetsen, wat doet vermoeden dat dit een sherryvat moet geweest zijn. Kersen, appelsienschillen, pruimen en vijgen, maar ook een toets van chicorei en een Caramel Macchiato. Iets umami wat me aan rosbief doet denken. Nog wat gember en anijs. Dit is goed, zeg! Met water krijgt het hout iets meer vrij spel.

Mondvullend en onmiddellijk pikant. Denk chili en zwarte peper. Dat wordt gevolgd door een handjevol walnoten en wat donker fruit. Maar hij is een pak minder fruitig dan op de neus. Wat gezouten karamel en bittere koffie verschijnen. Misschien moet hier wat water bij? Verdund geeft hij meer zoetigheid prijs, wat ik een voordeel vind. De peper wordt dan wat verzacht en het hout is minder luid. Een toets van cola verschijnt op de achtergrond.

In de lange afdronk krijg ik vooral bittere chocolade en wat peper. Met wat water komt daar iets van karamel en honing aan te pas, maar hij blijft scherp tot het allerlaatste moment.

Een jong beestje van Ben Nevis dat flink wat sherryinvloeden van het vat te verduren kreeg.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2023