Distilleerderij: Tullibardine
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Tullibardine Independent UA, Whisky UA 2022, 1st Fill Chateau Margaux, 348 bts
Kleur: brons
ABV: 46%

Oekraïne

Er lijkt voorlopig helaas geen einde te komen aan de oorlog in Oekraïne. Whisky UA, onafhankelijk bottelaar uit het getroffen land, bottelde deze NAS Tullibardine ter ere van de onafhankelijkheid van het land. De malt rijpte op first fill wijnvaten van Chateau Margaux.

Dat merk je meteen op de neus, die een tikkeltje vuil blijkt. Rood fruit, maar ook rauwe steak en een flink florale toets. Ik moet bekennen dat ik hier niet onmiddellijk kapot van ben.

Hij maakt gelukkig veel goed op smaak. Enerzijds zoet als van honing en rood fruit, anderzijds een mooi zuurtje van de wijn, zonder dat het gaat overheersen, wat zorgt voor een mooie balans. De tannine begint midpalate wel wat luid te worden, waardoor hij ook flink droog trekt. De alcohol is ook relatief prikkelend, ondanks het eerder bescheiden ABV. De kruiden maken hem warm tot zelfs pikant. Denk kruidnagel, kardemom en staartpeper.

De finish is relatief lang, begint zoet en eindigt droog en kruidig.

Een beetje te fel en te droog om echt goed te zijn.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-05-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).