Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 18 Year Old 2003/2022 SMWS 5.98 ‘A passionate pavlova’, First Fill Bourbon Cask, 203 bts
Kleur: goud
ABV: 58.2%

Meringue

Enkele dagen na mijn verjaardagstasting was ik te gast op het Maltclan whiskyfestival in Halle en uiteraard was Chris als ambassadeur met zijn stand van de SMWS aanwezig. En ziedaar, hij had alweer een nieuwe uit dezelfde reeks mee. Eveneens gestookt in januari 2003 en na 18 rijping op een first fill bourbonvat gebotteld op vatsterkte: A passionate pavlova. Of met deze naam verwezen wordt naar de typische taart met meringue of naar de Russische ballerina laat ik in het midden.

Interessante neus (da’s geen eufemisme!) op frambozen en aardbeien met purperen potpourri. Er zit nog wat honing en tropisch fruit verstopt op de achtergrond, hunkerend om zich te laten ontdekken. Hint van dessertwijn, meringue en slagroom. Interessant, ik zei het al.

Lekker olieachtig, bijna romig. Een explosie van tropisch fruit is nu mijn deel: ananas, mango, abrikozen en zwarte bessen. Meringue, opnieuw. Een flinke prikkel, deels te wijten aan het ABV, maar ook grotendeels te danken aan specerijen van het hout (staartpeper!). Midpalate nestelt de malt zich op je smaakpapillen en onthult hij ook nog papaya en zelfs iets van guava. Interessant!

De afdronk is bijzonder lang op te lang getrokken thee en zwarte bessen, met slechts een heel zacht bittertje op de achtergrond. Meringue op het sterfbed. Dus toch de pavlovataart.

Het bewijst, voor zover nog nodig, dat elk vat echt wel uniek is. Het lijkt wel magie hoe alle zustervaten, allemaal op hetzelfde moment gestookt en te slapen gelegd op hetzelfde vattype, toch een eigen smaaksensatie creëren.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).